Последни новини
Начало | Култура | Петя Василева /ГЕРБ/: Общински съветници имат негативно отношение към фестивалите

Петя Василева /ГЕРБ/: Общински съветници имат негативно отношение към фестивалите

Петя Василева. Снимка – Плевен прес.

Петя Василева, председател на Постоянната комисия по култура към ОбС, пожела да направи изявление пред присъстващите две журналистки по време на заседанието на Комисията, провело се на 29.01.2019 год. от 17.00 ч. в Заседателна зала на община Плевен. Изявлението е по повод разразил се спор между нея и Цветко Цветков /БСП/, член на комисията.

Спорът между двамата изникна по повод Заявление от Доротея Люцканова, преподавател по поп и джаз пеене в НУИ „Панайот Пипков”, изпратено до председателя на ОбС с копие до председателя на комисията по култура. В него се иска сумата от 3 200 лв. за 8 ученици от класа на Д. Люцканова за посещение на Международен джаз конкурс в Букурещ, Румъния.

Цветко Цветков оспори даването на въпросната сума, тъй като „става въпрос за екскурзия до Румъния”, както и че не е спазена процедурата за даване на заявки за финансиране на подобни проекти от бюджета. Освен това упрекна Василева в конфликт на интереси, тъй като тя е и председател на Училищното настоятелство в Музикалното училище. По неговите думи, комисията е одобрила до този момент финансирането на три проекта на училището.

По повод на тези твърдения, Петя Василева настоя след приключване на заседанието да направи изявление. Пред журналистите тя изрази категоричното си несъгласие с казаното от Цветко Цветков. По отношение на процедурата няма нарушение тъй като поканата за участие в джаз фестивала в Румъния е дошла след 15-ти ноември, когато е крайният срок за подаване на заявки за финансиране от общината. Освен това подобно участие е реклама за Плевен и талантливите му деца трябва да се поощряват, заяви Василева. От къде другаде могат да се правят проекти за музикални фестивали ако не от Музикалното училище, категорична е П. Василева. При това сумата от 3 000 лв. е смешно малка за общинския бюджет. „Негативното отношение на  общински съветници към фестивали и музикални прояви ще бъде включено в предизборната ми кампания”, съобщи по време на заседанието П. Василева.

Членовете на комисията гласуваха „против” отпускането на сумата от 3 000 лв. за участието на ученици от НУИ „П. Пипков” в Международен джаз фестивал в Румъния.

Прочетете също

На 4-ти декември православни и католици почитат Света Варвара – покровителка на децата от болести

Св. Варвара, икона. Снимка – интернет. Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *