Начало | Новини | Петима видни общественици– удостоени със званието “Почетен гражданин на Левски”

Петима видни общественици– удостоени със званието “Почетен гражданин на Левски”

Рожденият ден на Апостола на Свободата Васил Левски – 18 юли, е празник за град Левски.

Личността на Апостола е светиня, преживяла превратностите на времето, извисила се над политическите заблуди, над боричканията за власт и пари. Светиня, която се издига като икона и в нея се кълне народа. Щастие е за нас, за всяко българско поколение, че можем да ходим по стъпките на Левски и да измерваме във времето своя духовен и морален ръст, чрез примера на Апостола. Името и подвига на Васил Левски са живи и ще живеят в днешна и в утрешна България”– с тези думи водещият Боян Кирилов откри празника на град Левски днес. Тържествено бяха издигнати знамената на Република България и знамето на Левски от председателя на Общинския съвет и кмета – Тома Терзиев и Любка Александрова. В своите слова те честитиха празника на жителите и гостите на града.

С благодарност и признателност бяха връчени почетните символи на удостоените със званието „Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината”.
Тома Терзиев обяви решенията на Общинския съвет, с които в празничния ден се удостояват пет такива звания.

Кметицата Любка Александрова не скри гордостта си от взетите решения от Общинския съвет. “Това са исторически за град Левски моменти. Хората, удостоени с това звание, са дали много от себе си и завинаги остават в историята на нашия град, защото нашият град е станал част от тяхното сърце.”

Званието “Почетен гражданин на гр. Левски и населените места, съставни на общината” бе връчено на:

1. Богдан Йосифов Митев /посмъртно/ – общественик и Кмет на Община Левски със сериозен принос за изграждането и развитието на града и общината. Любка Александрова изрази своята и на града дълбока благодарност към близките на Богдан Йосифов при връчване на почетните символи на неговия син.


2. Ганчо Спасов Александров от гр.Павликени – с доказан в годините принос с цялостната си дейност за издигане авторитета и културния облик на Община Левски. Александрова благодари на Ганчо Александров от сърце от името на своите съграждани за всеотдайността, за целия капацитет привнесен в общината.

С това искаме да покажем,че левчалии могат да благодарят на всеки без значение къде е роден и как е минал през нашия град, когато е оставил в града ни добро и част от сърцето си.”, заяви кметицата.
Ганчо Александров благодари на всички за подкрепата и подари от своята уникална колекция скъп подарък от Георги Парцалев – порцеланова ваза на повече от 100г. за музея на великия ни съгражданин, заедно с огромната си библиотека.

3.Миланка Илиева Митова – дългогодишен секретар и организатор на културни дейности в НЧ „Георги Парцалев-1901“ с активно участие в обществения живот и огромен принос за развитието на културния живот в нашия град. Бурните аплодисменти са повече от показателни за обичта на хората в град Левски към Милена Митова, каза г-жа Александрова и изрази радостта си, че това се усеща в такъв паметен ден – 75 –тия юбилеен рожден ден на град Левски рождения ден на Апостола. „Обичаме ви и се радваме ,че получихте това звание, защото го заслужавате”-каза Любка Александрова. Милена Митова с вълнение и благодарност към всички подкрепили кандидатурата й. Тя подчерта, че винаги е работила с чувство за отговорност, да бъде полезна на хората и каза още: „Правете добро, обичайте се и се уважавайте и рано или късно признанието ще дойде…


4.Тодор Тодоров Александров – общественик и дългогодишен председател на АПК „Ленин“ – гр.Левски. С последователната си и компетентна работа той допринася за утвърждаване на кооперацията като една от водещите в региона. Любка Александрова: “Господин Тодоров, за мен е изключителна чест да стоя до такъв сериозен управленец на град и община Левски в най-силните икономически години. Нашият район е земеделски и това е основния поминък на населението и г-н Тодор Тодоров управлява АПК в община, в която през 80 –те години селското стопанство е високо развито, високо технологично и в него са заети повече от 10 хиляди души жители на общината.

Тодор Тодоров благодари и пожела Левски да се развива и да има водеща роля в областта.

5.Люба Владимирова Костова – общественик и учител, награждавана за достойната си работа за обучение и възпитание на поколения наши съграждани. Кметът на общината посрещна с дълбок поклон учителството в общината в лицето на г-жа Костова

Това е най-вълнуващата кандидатура за мен, защото учителите в община Левски са особена категория хора, които възпитават в български дух, който е в основата на това да се чувстваме част от народа .Във Ваше лице аз виждам всичките свои учители. ”, каза г-жа Александрова с благодарност към всички учители.

По-късно цветя бяха поднесени на паметника на Васи Левски при спазване на противоепидемичните мерки. Празникът продължава тази вечер от 20.00 на площада в града с Тържествена заря –проверка. Гост на тържеството ще бъде президентът Румен Радев.

Снимки и иинформация: Пресцентър на община Левски

Прочетете също

Евродепутатът Андрей Новаков и Мирослав Петров на среща с превозвачи от плевенска област

Евродепутатът от ГЕРБ – ЕНП Андрей Новаков се срещна с представители на превозваческия бизнес от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *