Петата  въздушна обиколка на България стартира от летище Долна Митрополия

5 та new години PNG
Снимка – ВВВУ “Георги Бенковски” – Долна Митрополия.

Фондация „Български военновъздушни сили“ с председател бригаден генерал о.з. Спас Спасов, съвместно с Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България“ (AOПA) с председател Иван Недялков и Асоциация на свръхлеката авиация в България (АСАБ) с председател Николай Николов  организира Петата въздушна обиколка на България, посветена на 110-та годишнина от създаването на българската бойна авиация, 85– годишнината от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения и 25 – годишнината от създаването на фондация „Български Военновъздушни сили“.

Петата въздушна обиколка се организира и провежда с помощта на командването на Българските военновъздушни сили и под патронажа на Командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

 Домакини на стартирането на обиколката са  ВВВУ „Георги Бенковски“ с началник бригаден генерал Юлиян Радойски и 12 Авиационна база с командир полковник Петър Банков.

За участие в 5-тата Въздушна обиколка на България се очакват 20 самолета , 2 автожира и самолет „Злин“ на ВВВУ „Г. Бенковски“.

· Начало за провеждане на въздушна обиколка на Родината ни е дадено през далечната 1917 година, но тогава тя не успява да приключи съгласно плана на организаторите, поради откази в техниката. По-късно, през 1926 година се провежда наистина една добре организирана обиколка, с произведени в България самолети. която се радва на голям обществен и медиен интерес. Тази обиколка е наречена Първа и от нея датират следващите до днес.

· Втората е проведена през 2012 година посветена на 100 годишнината на българската бойна авиация.

· Третата е проведена през 2015 година в чест на 100 годишнината от първия полет на български самолет в България, с конструктор Асен Йорданов.

· Четвъртата проведохме миналата – 2021 година като продължаване и затвърждаване на традицията.

Днес стартираме Петата въздушна обиколка. Кое е характерно и ново.

– Стартираме от родното военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

– Като част от обиколката ще бъдат изпълнени мотивационни полети с ученици от Спортно училище „Георги Бенковски“- Плевен и курсанти-първокурсници. 

В училището ще бъдат показани на посетителите и участниците в събитието учебни кабинети,  тренажора на самолет Пилатус, Техническата база за ремонт.

– Като етап от обиколката ще бъде кацането на бойно летище Безмер.

– В един от полетите ще се прелети над Стара Загора – поздрав за ветераните от 23 вертолетен полк бойни вертолети.

– В един от полетите ще бъдат пренесени националният флаг и флагът на Българските военновъздушни сили. Тези флагове ще бъдат издигнати в град Добрич в чест на 71 години от създаването на 26 разузнавателна авиобаза. И в този случай днешното поколение показва почит към поколенията в онези години на Студената война.

– Важен момент е обявяването на инициативата на фондация „Български военновъздушни сили“ с подкрепата на командването на Военновъздушните сили за възстановяване на Авиационни реликви.

            Ред за провеждане на обиколката:

– Начало на обиколката на 23 септември – от Летище Долна Митрополия. Стартът ще бъде даден от Началника на училището бригаден генерал Юлиян Радойски.

Кацане на летище Балчик – почивка

По маршрута до Балчик, ако времето позволява, ще се прелети над летищата: Каменец, Щръклево, Добрич и над град Добрич – където на 16 октомври ще бъдат издигнати флаговете.

– 24 септември излитане от Балчик и кацане на летище Приморско.

Почивка.

– 25 септември излитане от летище Приморско.

Кацане на бойно летище Безмер.

Финал на Петата въздушна обиколка.

По маршрута до летище Безмер и след това, ако метеорологичната обстановка позволява ще се прелита над летищата Равнец, Стара Загора, Узунджово и Чешнегирово.

Очаквайте подробности.

Споделете:

Прочетете също

кардиостимулатор 1

Кардиолози в “Сърце и Мозък” имплантираха сложен кардиостимулатор нa 95-годишна пациентка

Виcокотехнологичен кaрдиоcтимулaтор бе имплантиран на 95-годишна пaциенткa, поcтъпилa по cпешноcт c много бaвен cърдечен ритъм …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *