Песни и танци по Лазаровден в село Българене

1 3 7

„Песни и танци по Лазаровден“ – концерт посветен на пролетните празници Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден се проведе в НЧ,, Гео Милев – 1895“ с. Българене. От години салона на читалището ни посреща поне три пъти в годината жители и гости на селото ни, за да им представи своите програми. По тази линия можем гордо да заявим, че организирането на подобни мероприятия неколкократно през годината е нещото,  което сме наследили и продължаваме да спазваме, като традиция, и че концертите всъщност са едно безспорно доказателство за работата на всички хора, които доброволно са избрали да са част от читалището за негово добро.

И ето, отново по това време на годината бяхме домакини на всички гости в салона, за да празнуваме Пролетта.

Водещи на концерта бяха Деница Ленкова и Мария Герева, които като едни истински разказвачи запознаваха публиката с обичаите и традициите по време на Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. С текстовете си изпълваха пространството с фолклор, „облечен“  в думи, внасяха чувственост и и дълбочина и заедно с това допринесоха допълнително за празничния дух на вечерта.

Всички  самодейни колективи към читалището взеха участие. ДТС, Гайтанче“, които се справиха блестящо, най – сладките лазарки от ДГ,, Слънчо“, МФГ,, Приятели“, ФГ,,Българина“, които ни пяха с новите си фолклорни костюми за Лазар, Гергана и Георги, ТК,, Заиграй“ с кръшните си танци, караха лутурките по носията им да светят и блестят толкова, че  да украсят сцената още повече. Децата от ОУ,, Христо Ботев“ с. Българене също се бяха подготвили с поздрав към всички присъстващи, както и Йордана Велчева , която представи стихотворението ,, Лазарки“.

Гости на ,, Песни и танци по Лазаровден“ бяха ТС,, Ха, за здраве“ гр.Троян, които сякаш бяха огряло слънце на сцената със своите жълто – пъстри сукмани и Мария Аврамова от гр. Троян – една прекрасна млада певица , възпитаник на НУФИ,, Филип Кутев“ гр. Котел.

На финала  на концерта  специално обръщение към всички гости и жители  отправи кметът на селото ни г-н Йордан Дончев и ги поздрави по повод предстоящите Великденски празници. Обръщайки внимание на всички самодейци и участници в концерта той им благодари за чудесното представяне и самоотвержаният им труд.

И си беше празник. Истински празник на сетивата. Слушаш и още ти се слуша. Гледаш и още ти се гледа, защото няма по – истинско докосване от това до фолклора, който ни напомня, колко сме българи, и колко тая наша българщина тече във вените ни, защото няма по – нормално усещане от това, което ни свързва с корените ни.

коп

НЧ„ Гео Милев 1895“ – с. Българене

Споделете:

Прочетете също

voda

Ето къде спират водата днес в Плевен и областта

Поради ремонтни дейности на вътрешен водопровод в Плевен днес, 14 юни, от 09:30 до 13:30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *