Песенен конкурс „Сребро в косите – песен в душите” се проведе в Плевен

Хор за македонски песни, Плевен. Снимка – Плевен прес.

Парк „Кайлъка” бе огласен от песни и веселие на 7 септември 2021 г. в Летния театър на парк „Кайлъка” в Плевен. Поводът –  XII преглед на художествената самодейност на общинските организации в община Плевен, членуващи в Съюза на пенсионерите „СП-2004”. Въпреки краткото време за подготовка и предизвикателствата на поредната епидемична вълна, самодейците, водени от любовта към традициите, пеенето и българския фолклор, проведоха този преглед с веселие, усмивки и много надежди. Надежди за здраве, успехи и колективен живот в общинските организации. За  участие бяха се заявили певчески групи и състави от Плевен, Славяново, Брестовец, Върбица и др. Десетки песни огласиха красивата местност в присъствието на много граждани, дошли на събитието.  Песните „Биляно”, „Що ми е мило и драго”, „Само ти сърце”, „Девойко, мари хубава”, „Вечната жена”, „Роден край”, „Любили се двама млади”, „Слънчице мило, мамино”и „Жива е в мен песента” са само малка част от изпълненията на участниците. Това бяха  Хор за македонски песни, певческите групи от с Брестовец, съставите „Пендара”, „Росна китка”, трио „Веселяка” и др. Със своите изпълнения и артистичност групите бяха аплодирани от публиката.

Певческа група с. Брестовец. Снимка – Плевен прес.

В края на събитието компетентно жури раздаде общо 4 награди и 7 грамоти на най-изявените участници, като най-добрите състави ще бъдат допуснати за участие в X-я юбилеен национален фестивал „Сребро в косите – песен в душите край морето на Бургас”. Той ще се проведе на 1-ви и 2-ри октомври в гр. Бургас.      Ето и класацията: 

Първо място: Хор за македонски песни – Плевен.  

Второ място: група „Пендара” – Плевен.                                              

Трето място(2 награди): група „Нежни звуци” гр. Славяново и трио „Веселяка”- кв. „Сторгозия”- Плевен.                                                                         

 Ето какво споделиха за „Плевен прес” организатори и участници в събитието:                                       

Пенка Иванова, председател на ОбС на „СП -2004” – Плевен:  „Прегледът на самодейността и празника на „Кайлъка”, и туризма, се проведе в условия на ограничен състав за самодейците.  Въпреки всичко, те бяха добре организирани, подготвени и ентусиазирани. Афишираните ограничения не спряха желанието им да пеят и да живеят колективно. Благодаря на всички участници.

Явилите се на прегледа бяха с висок дух, желание и ентусиазъм. Групите ни в община Плевен имат амбиция и потенциал за класиране и на фестивала в Бургас. Благодарим и на общинското ръководство в лицето на кмета Спартански, за съдействието и подкрепата, за да стане реалност всичко това. Винаги сме получавали човечност и разбиране, и заедно ще живеем в нашия Плевен, и в бъдеще време. Да не забравяме, че в община Плевен живеят над 29 500 пенсионери.                                                        

Стойка Василева, участник в певческа група:         „Впечатленията ми от прегледа са отлични. Въпреки малкото на брой състави поради наложените ограничения, всички се представиха на високо певческо и емоционално ниво. Особен колорит с изявата си внесе вокалното трио за хумористични песни „Веселяка”, за което искрено ги поздравявам. Те създадоха весело настроение във всички присъстващи. Желая им успех и в Бургас. Такива изяви са много ценни за нас, пенсионерите, защото чрез тях се създават социални контакти, те носят духовна наслада и оптимизъм. Аз повече от 30 години съм участник в такива прегледи, имах безбройни контакти и създадох  прекрасни  приятелства, които ме радват и обогатяват. За мен те са безценни.                                                                                             

Вокално трио „Веселяка“ гр. Плевен. Снимка – Плевен прес.

Мария Анчева, председател на дружество, гр. Славяново: „Нашата група имаше известни трудности с мястото за репетиции в малкото читалище „Паисий Хилендарски – 2001”.  Днес, в началото бях малко разочарована от по-малкия брой участници в прегледа. Накрая обаче, се разделяме и си тръгваме с топли чувства към всички участващи групи и присъстващата публика. Посвирихме си, попяхме си, дори и награда получихме. С нашата вокална група „Нежни звуци”  през тази година участвахме на фестивал за стари градски песни в гр. Пордим, където получихме едно второ и едно първо място за дуета ни. Участвахме  на фестивал за втори път и в гр. Бяла, където също завоювахме две втори места и сребърни медали. Ние обаче не пеем за медали  и грамоти, които да красят стените ни,  а за любовта на публиката, която ни ръкопляска. Като виждаме и чуваме, че хората ни се радват и ние също изпитваме удоволствие и сме радостни.

А днешния ден наистина беше удоволствие за нас.  Всички ние искаме да не се затварят клубовете за пенсионери, да се определят работни дни, за да си правим празниците, да се радваме и да  живеем пълноценно”.                                                                                 

Част от организатори и ръководители на конкурса. Снимка – Плевен прес.

Мария Павлова от група „Веселяка”:                                              „Група „Веселяка” е съставена от общо 4 изпълнителки към пенсионерски клуб в квартал „Сторгозия” – Плевен. Имаме малки трудности с репетициите в читалище  „Цветан Спасов”.  За три години дейност групата е получила много овации и признание, три грамоти, една златна статуетка и един златен медал. Надяваме се в бъдеще да имаме и по-големи успехи.

Ние искаме да пеем, да играем и да веселим хората. За нас музиката и смеха са сериозна мисия. Ако аз не пея и не играя, няма да се чувствам пълноценно. Имаме и някои нови идеи, които надявам се, скоро ще осъществим”.

Прочетете също

Надпреварата за народния вот е в ход – кои са първите регистрирани

Надпреварата за народния вот е в ход – кои са първите регистрирани

Снимка – Интернет. Две партии и една коалиция са регистрирани до днес, 25 септември, за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *