Пелин Пелинов предложен за награждаване с орден „Стара планина“ първа степен

Pelrn Pelinov
Пелин Пелинов. Снимка – Интернет.

Министерството на културата предлага за награждаване  Пенчо Пенчев Линов с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи му заслуги в областта на културата и изкуството.  

Пенчо Линов, с псевдоним Пелин Пелинов, е роден в плевенското село Върбица през 1936г. Учи в плевенската мъжка гимназия и през 1954 г. се дипломира с пълно отличие. През 1959 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет, а през 1965 г. — ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Работи като юрисконсулт и театрален специалист към Комитета за култура. В продължение на 12 години е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Става един от основателите на театър „Сълза и смях“. Пенчо Пенчев Линов е писател, театрален специалист, юрист, драматург на Народния театър „Иван Вазов“, председател на Творческия фонд на СБП и главен редактор на в. „Земеделско знаме“. Един от основателите на театър „Сълза и смях“.

Основател на фондация „Пелин Пелинов“, която ежегодно връчва награда за най­добър български роман.

Министерският съвет на 28 юли 2021г. реши да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаване на Пенчо Пенчев Линов с орден ,,Стара планина“ първа степен за изключително големи му заслуги в областта на културата, и изкуството.

Предложението е на Министерството на културата.

През 2017 г. за изключителен принос към българската култура Пелин Пелинов е награден от министъра на културата с почетен знак „Златен век- огърлие“.

Връчването на държавната награда, орден „Стара планина“ първа степен на Пенчо Пенчев Линов за изключително големи му заслуги в областта на културата и изкуството, е израз на висока чест и уважение към неговите изключителни заслуги за развитието на българската литература и театър.

Споделете:

Прочетете също

2

Доц. д-р Ангел Йорданов от МУ-Плевен получи престижната награда “Питагор”

Доц. д-р Ангел Йорданов от МУ-Плевен получи престижната награда “Питагор” на Министерството на образованието и науката., съобщават …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *