ПГ по лозарство и винарство с концерт за 130-годишнината си /снимки/

IMG 20200214 105137

Професионалната гимназия по лозарство и винарство „Александър Стамболийски” днес отпразнува 130 години от създаването си. Уникалното по рода си училище в нашата страна е наследник на най-старото земеделско училище у нас, в което средното си образование завършват именити политици като Александър Стамболийски.

Професионална гимназия по лозарство и винарство /ПГЛВ/ “Александър Стамболийски” – гр. Плевен е създадена през 1890 г. и в продължение на повече от един век се е утвърждавала, за да спечели безспорен авторитет на просветен център в областта на земеделското образование. Още в началните години на съществуването си е обезпечен с богата учебно-техническа база, а за преподаватели са привлечени едни от най-добрите специалисти с нужните знания и опит.

IMG 20200214 104847

Идеята за откриване на училището принадлежи на тогавашния Плевенски окръжен съвет. Още през 1888г. той предвижда средства за назначаване на учител-специалист по лозарство и винарство, който да напътства селските стопани в региона с безплатни квалифицирани съвети. За това благородно начинание е привлечен известният специалист и учител Никола Емфеджиев.

През 1889г. предприемчивото ръководство на Плевенската община решава да открие Окръжно практическо винарско училище с двугодишен срок на обучение. За учебна сграда се предоставя едно от най-големите и представителни здания в центъра на града /днес Център за работа с деца/.

Така на 1.09.1890 г., под ръководството на Никола Емфеджиев, в Плевен започва да функционира третото за страната селскостопанско училище, под наименованието  “Българско окръжно практическо земеделско училище”  с първи випуск, състоящ се от четирима ученика.   

Няколко години по-късно завършва строителството на учебната винарска изба с капацитет от 400 т. – най-голямата и модерно оборудвана за времето си на Балканския полуостров.

 През 1893г. в избата се наливат първите вина и се слага началото на енотеката. Традицията да се оставят по 200 бутилки вино от всяка година продължава и до днес. Колекцията от български вина е най-старата и най-пълна в нашия регион. Пак през 1893 г. училището издава свой собствен етикет за произведените от него вина – първият подобен етикет в нашата страна.

На днешната церемония по отбелязване на годишнината от създаването на ПГЛВ присъстваха кметът Георг Спартански, началниката на РУО-Плевен Албена Тотева, както и официални лица от Аграрния университет в Пловдив.

Гостите от ВУЗ-а обърнаха специално внимание на дългогодишното сътрудничество между двете учебни заведения. Много от кадрите на Аграрния университет в Пловдив са именно възпитници на ПГ по лозарство и винарство в Плевен. Концерт-спектакълът завърши с танцова и музикална програма, подготвена от ученици и учители от гимназията.

IMG 20200214 105109
IMG 20200214 105137 1
IMG 20200214 104752

Снимки на Плевен прес

Споделете:

Прочетете също

voda

21 юни – Световен ден на хидрологията

През юни 1921 г. се появява Международната хидрографска организация /IHO (International Hydrographic Organisation, IHO/,, чиято …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *