Партия „Има такъв народ“ откри своята кампания с представяне на кандидат-депутатската си листа и кризисни мерки за енергетиката, бизнеса и домакинствата

От ляво на дясно – Андрей Михайлов, Ивайло Вълчев, Ива Митева, Радостин Василев, проф. Чорбанов, Мика Зайкова. Снимка – Плевен прес.

На 19-ти октомври в прес клуба на БТА – Плевен, партия „Има такъв народ“ откри своята предизборна кампания с пресконференция пред медиите. За журналистите бяха приготвени папки с комплект материали за листата на ИТН и информация за 18 кризисни мерки за енергетиката, бизнеса и домакинствата.

На пресконференцията, водена от Радостин Василев присъстваха   Ива Митева – председател на двата последни парламента, Ивайло Вълчев – заместник председател на партията, Андрей Михайлов – председател на правната комисия в 46-тото Народно събрание, проф. Чорбанов – имунолог и Мика Зайкова – орисницата на двата последни парламента.

В кандидат-депутатската листа на ИТН са включени 10 човека. Част от тях присъстваха в залата. При откриването на пресконференцията водачът на плевенската листа каза: „Това е може би най-младата листа в Плевен. Листа съставена единствено с хора от региона, в която присъстват петима от нашите общински координатори. Разчитали сме на експертността при избора на кадрите. Тези, които станат народни представители трябва да защитят интересите на гражданите на град Плевен.“

По -нататък Радостин Василев представи поименно всеки от 10-те кандидат – депутати  като акцентираше върху сферата на неговата експертиза. В листата има юристи,  инженери, педагози,  икономисти и театрал.

Част от лицата в депутатската листа. Снимка – Плевен прес.

На присъстващите журналисти беше предоставена възможност да зададат своите въпроси.

БТА: Какви са вашите приоритети за държавата и за новото Народно събрание ?

Радостин Василев: „Основен приоритет, не само за нас, а за всяка политическа партия е съставянето на кабинет. Т.е. постигането на едно парламентарно мнозинство, което да позволи съставянето на правителство. След двата неуспешни опита за съставяне на правителство, това трябва да е дало сигнал, че нивото на диалогичност на партиите трябва да се повиши.

За „Има такъв народ“ ГЕРБ и ДПС са невъзможни политически партньори. Нашите надежда са другите партии да имат възможност да формират мнозинство. Но не мнозинство на механичен сбор, а такова, което да застъпва основни идеи. А основните идеи са справяне с кризите в момента и как виждаме бъдещето на България в следващите години.

По-нататък той поясни, че  вторият приоритет  за ПП „Има такъв народ“ е обединението на партиите около общите проблеми. Като проблеми за разрешаване той очерта тези в правосъдието, образованието, здравеопазването.

БТА: Как ще се справи новото правителство с обедняването на българина, какви са най-неотложните мерки ?

Мика Зайкова: „България наистина е най-бедната държава. България е страната от ЕС с минимална работна заплата под 400 евро. България е страната с най-ниските пенсии и с най-нисък процент на заместващ доход – при пенсиониране получаваме 35% от дохода си за разлика от другите страни където стига до 75%.  И хора, които получават средна работна заплата – 1520лв. ще бъдат бедни. Три пъти по-висока ще бъде през следващата година цената на тока. Причината е, че през 2018г. правителството на Борисов поправиха закона за енергетиката, което дава възможност за този скок. Едно от първите неща, които трябва да направим са промени в този закон, за да променим формулата за изчисляване на цената на електрическата енергия.

Ние сме бедни защото   България е най-енергоемката и най-ресурсноемката страна в Европейския съюз. Защото нашата техника и технологии са тотално остарели.“

БТА: Как да се подобри и авторитета и ефективността от работата на Народното събрание ?

Ива Митева: „Бяхме прекалено оптимисти и може би наистина бяхме наивни. Да, може би ние сме добри като експерти и имаме съответния професионален опит, но като политици повече мечтаехме. С 65 народни представители да се направи кабинет е много смело решение. Аз видях страшно много интриги в парламента. Видях хора, които не искат промяна, видях хора, които искат да продължат да работят по стария начин. Имаше мои предложения, които се посрещаха с одобрение от народните представители с мен насаме, но не искаха да ме подкрепят публично. Прие се  Кодекса за изборния процес предложен от нас. Законът за НСО срещна много съпротива. Натискът от всички лица, които бяха засегнати беше много голям.“

По нататък Ива Митева разказа за проблемите, които е срещнала с нежеланието на депутатите да се отнасят отговорно и с разбиране към работата си.

Прес клуб БТА. Права – Мика Зайкова. Снимка – Плевен прес.

БНР: Как ще мотивирате избиратели в тази кампания, след като в две Народни събрания не успяхте да направите правителства и не бяхте достатъчно диалогични. С какво сте по-различни от другите политически сили ?

Ивайло Вълчев: Така зададен въпросът ви предполага, че ние сами не сме успели да направим правителство. В протичането на тези събития не ни остана време и  нямахме пространство, в което да обясним защо не се случи това. Ние направихме възможното от наша страна да има правителство. Водихме разговори, не срещнахме разбиране. Склонни сме да видим проблема в това, че бяхме водени от своя ентусиазъм, защото всичките партии на протеста по-скоро на висок глас казваха какво искат да се случи и по-малко си говореха помежду си за това нещо.

Нашият минус е в това, че не сме опитни в политическите игри. Нямаме желание да ставаме и да говорим  пред хората, това което искат да чуят, а  когато се затворим в стаята да си казваме други работи. Факт е, че хората с които разговаряхме се държаха по този начин. Те казваха едно, а после по време на разговорите започнаха да имат претенции. Не бяхме готови за такова нещо. Това донякъде обяснява невъзможността да бъде съставено правителство.  

Не разбрах и до ден днешен политическата логика, по която в 45 -ия парламент ни молеха да съставим каквото и да е правителство и едни месец по-късно същите хора не ни подкрепиха. Това, което се случи е бил чужд план. На друга политическа сила. Плановете на други хора са били, че в една по-задълбочена криза те ще изплуват. Плановете ни са да водим диалози. В официалното публично говорене нас някак си не ни споменават, с идеята, че тези като не ги споменаваме тях ги няма. Ясно е, че никой няма да може без останалите. Този път, ние сме тези които са готови да говорят.

Част от лицата в депутатската листа. Снимка – Плевен прес.

Плевен прес: В Плана за развитие и възстановяване, който вече е в Брюксел, има ли предвидени конкретни мерки за областите и общините, и какво е предвидено за община Плевен и плевенска област ?

Радостин Василев: Методологията за съставяне на плана както по времето на ГЕРБ, така и в редакцията направена от служебния кабинет, не е регионална. Този план търпи негативни коментари. Той предприема начини за справяне с последствията от икономическата криза не на регионално ниво, както е в някои други държави. В България това не е така.

Аз съм проверил за моя избирателен район. В Плана няма нито един проект, който е свързан с възстановяване на град Плевен. Планът вече е предаден. Той подлежи на преговори с Европейската комисия. В него прави впечатление, че инвестиционните намерения на държавата са за Южна България. Северна България отново изостава и отново се разширява ножицата между двете Българии. Късно е вече за мерки за региона. Планът ще бъде обсъждан в този му вид и няма да може да се промени липсата на пари за този регион.

Плевен прес: Проф. Чарбанов, каква е вашата позиция относно евентуалното въвеждане на зелени сертификати за посещение на публични места

Проф. Чорбанов: „По-скоро отношението ми е негативно, доколкото това представлява форма на натиск. Правим ограничения за достъп до публични услуги. От една страна трябва да подкрепяме европейската политика като част от европейското семейство. От друга страна нашето общество не е информирано по начина, по който е информирано едно западно европейско общество. От друга страна трябва да бъдем критични и да поставяме въпроси засягащи нашето общество.

При нас се получи проблем с начина на информираност, което доведе до голяма обърканост сред хората.  Винаги съм смятал, че обществото трябва да бъде абсолютно информирано.

Вирусът даде възможност да се види, че здравната система работи много зле. При една такава информираност, за която говоря, ако държавата знае за какво става въпрос, тя взима съответните мерки за зелените сертификати. Защото ако сте ваксинирани това ви помага да прекарате по-леко болестта. Но не ви пречи да заразите другите хора. И това вече е доказано. Затова е безумно едни хора да бъдат спрени  защото нямат сертификат, други – не.“

Проф. Чорбанов разви идеята за безплатни профилактични центрове в страната, които осигуряват превенция на заболяванията. Той подчерта, че ваксинацията трябва да е доброволен акт, както и че тя е важна за предотвратяване на тежко прекарване на болестта.

Бюлетината на партия „Има такъв народ“ за участие в изборите, е под номер 24.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Споделете:

Прочетете също

На 4 декември християнският свят почита Света Варвара

На 4 декември християнският свят почита Света Варвара

Икона на Света Варвара. Снимка – Интернет. Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *