„Паркстрой” Плевен прочиства леглото на река Тученишка

Kayluka Pleven
Община Плевен стопанисва централната част на парк “Кайлъка”. Снимка – Пресцентър.

Поддръжката на централната част от парк „Кайлъка”, която Община Плевен стопанисва от близо   година, продължава да се извършва ритмично и в срок съобразно сезона. Екипи на „Паркстрой” събират изсъхналата шума от дърветата и я извозват в Регионалната система за управление на  отпадъците, където ще бъде компостирана. Средно на ден камионите на фирмата извършват по три курса с натоварените листа.

Работници на общинското дружество изсичат старите и болни смърчове в защитената местност. Годният дървесен материал от тях ще бъде използван за направата на нови пейки, маси, перголи и за ремонт на съществуващите. По-тънките клони се складират и ще бъдат  откарани за третиране в компостиращата инсталация. През пролетта на мястото на отстранените дървета ще бъдат засадени подходящи нови видове, консултирани със специалисти.

class="wp-block-image size-full">Pleven
Снимка – Пресцентър.

След получаване на дълго чаканото разрешение от Басейнова дирекция стартира и прочистването на речното легло на р. Тученишка в района на парка, за което от десетки години не са полагани подобни грижи. С цел увеличаване на пропускната способност и по този начин намаляване на заплахата и риска от наводнения се премахват храстовидна и нискостеблена растителност, единични дървета, надвиснали клони, сухи клони, паднали напречно над реката дънери, както и  предмети, които са предпоставка за преграждане на водното течение. Отстранената растителност от речното легло също ще бъде предадена за компостиране.

Пресцентър Община Плевен

Споделете:

Прочетете също

20240620 095711

Община Гулянци изпълнява пореден проект за подобряване на материалната база на социалния патронаж

Стартираха дейностите по проект „Подобряване на материалната база на Домашен социален патронаж гр. Гулянци“, който …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *