Последни новини
Начало | Култура | Паметна плоча поставиха признателни жители на Ореховица за видния читалищен деятел Марин Стоянов – Бай Марин

Паметна плоча поставиха признателни жители на Ореховица за видния читалищен деятел Марин Стоянов – Бай Марин

Снимка – Станислава Николова

Паметта на известния самодеец и виден жител на село Ореховица Марин Стоянов /познат сред млади и стари като Бай Марин/ бе увековечена с паметна плоча в родното му село. Тя бе положена по повод 100 годишнината от рождението му, съобщава секретаря на читалището в селото Станислава Николова.

Марин Стоянов е режисьор, диригент, музикант, сценограф и актьор, който вярваше, че читалището прави хората по-добри. Приживе той показваше на няколко поколения ореховчани магията на театъра и музиката. Неговите театрални постановки и концерти на мандолинния оркестър разнасяха славата на талантливите ореховчани из цялата страна.

Снимка – Станислава Николова

 Двукратен носител на ордена „Кирил и Методий” I-ва и II-ра степен, „Отличник на комитета за култура”, Заслужил читалищен деятел и още много други награди, медали и грамоти. Това са част от наградите на Марин Стоянов. Българската национална телевизия дори направи за него филм през 1977 – „Театърът на бай Марин“.

Неговите наследници, кметството на с. Ореховица и Народно читалище „Отец Паисий 1910“ почетоха делото му с паметна плоча на сградата на читалище – неговият втори дом.

От ляво на дясно синовете на Бай Марин: д-р Николай Стоянов – член на настоятелството на НЧ „Съгласие 1869“ Плевен, и Стефан Стоянов

Прочетете също

Болни и възрастни хора в община Плевен се обгрижват от 12 човека по време на пандемията

Миглена Цанова, организатор дейности по проект “Патронажна грижа”. Снимка – личен архив. От началото на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *