Очаква се голямо поскъпване на лука

КРОМИД
Снимка – интернет.

Анализаторите от EastFruit очакват цените на лука в Европейския съюз да продължат да се покачват. Тази тенденция ще продължи по-дълго от очакваното, тъй като наскоро се появиха редица нови фактори за поддържане на високите стойности. На първо място, експертите посочват проблема с блокадата на прохода в Червено море от терористичните атаки на хусите. Европа внася значителни количества лук извън сезона от Нова Зеландия, особено в годините с високи цени. Свободното преминаване през Червено море обаче е блокирано от терористични атаки и корабите трябва да обикалят Африка, което удължава маршрута с 12-17 дни и оскъпява превозните такси, и съответно вдига цената на и без това скъпия лук от далечна страна.

Същият проблем съществува и при доставките на лук от други азиатски страни, тъй като Индия и Китай например, доставят лук в Европа по същия морски път.

Като втори силен фактор, подкрепящ цените в Европа, експертите посочват удължаването на забраната за износ на лук от Египет, който е най-големият доставчик на лук за ЕС. Въпреки факта, че страната е на ръба на фалита поради остър недостиг на чуждестранна валута, удължаването на забраната остава.

На трето място са посочени проблемите с вноса от бившите съветски републики. Страните от Централна Азия, главно Узбекистан и Казахстан, имат големи запаси от евтин лук. Освен това тези страни имат значителни запаси от едрокалибрен лук, който е дефицитен на пазара в ЕС. Но има и обратната страна. Напоследък има много съобщения за неблагоприятни условия в складовете в тези страни – покълване на лук без контрол на климата, което крие големи рискове за вносителите.

Друг проблем са снеговалежите и заледяванията поради влошените метеорологични условия в Казахстан, което забавя доставката и допълнително увеличава рисковете. Тук трябва да се отбележи и забраната за износ на лук от Таджикистан.

Първите партиди лук от южните райони на Испания ще излязат на пазара в средата на април. Очевидно този лук също ще бъде скъп, тъй като цените в Испания са високи на фона на рекордно ниски запаси. Високи са цените на лука и в Италия, където първата реколта също ще се появи на пазара в средата на април. При това положение, според EastFruit, вероятно не трябва да очакваме големи промени с предлагането на лук на пазара на ЕС до средата на май.

 Това означава, че цените на лука може да надхвърлят нивата от миналата година и да достигнат нови рекордни стойности.

Източник: https://worteg.com. Превод от английски – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *