Очакваме висока избирателна активност за кмет на с. Славовица

Йорданка Илиева, председател на ОИК община Долна Митрополия. Снимка – Плевен прес.

Това предположение изказа Йорданка Илиева – председател на Общинската избирателна комисия  /ОИК/ Долна Митрополия. Тя е директор на дирекция  „Местни данъци и такси“  в  общинската администрация. В село Славовица, община Долна Митрополия, на 28 февруари 2021 год.  ще се проведат частични местни избори за кмет на селото.

Г-жо Илиева, какви са очакванията Ви за частичните избори в с.Славовица?

Постоянно живеещи избиратели в Славовица са 340 човека, но има и с настоящ адрес, което означава че избирателите отиват към 500 човека. На изборите през 2019г. в селото гласуваха 397 човека. Тогава имаше 4 кандидата за кмет. В това село имаше най-много кандидати и до избор се стигна след втори тур. Това ме кара да предполагам, че и този път изборите ще бъдат оспорвани. Хората в селото са много инициативни, вълнуват се от обществените въпроси, не се смущават да заявяват мнение  и позиция.  Предполагам, че и сега  ще има висока активност.

Какви проблеми могат да възникнат в не много голямо селище с няколко кандидати?

Проблем може да възникне ако има повече от един инициативен комитет и се дублират имена в тях. Тези списъци на инициативни комитети подлежат на проверка в служба ЕСГРАОН. Когато бъде констатирано, че едно и също лице  се е подписало  на двама кандидати в инициативните  комитети, тогава даваме възможност, в рамките на законовите срокове да се преработят списъците. Казвам го като проблем, защото селото е малко и е възможно да стане дублиране.  Най – често това става защото хората изпитват неудобство да откажат на свой съселянин да се подпишат в инициативния му комитет.

Ще има ли проблеми със секционната избирателна комисия във връзка с пандемичната обстановка?

В село Славовица ще има една секция, ситуирана в пенсионерския клуб, ако има заявления ще сформираме и една подвижна секция. Секционната комисия е със 7 члена. За сега нямаме индикация за проблеми при формирането ѝ. Предстоят консултации при кмета на общината. Имаме писмо от ЦИК до кмета на общината, относно противоепидемичните мерки по време на заседанията на ОИК и работата със СИК. Ще съчетаем раздаването на изборните материали с обучението, за да намалим движението на хората. Имаме на разположение предпазни средства и материали по отношение мерките против Ковид-19 имаме всичко, нямаме притеснения.

Какво предстои от тук нататък?

Вчера, на 19-ти януари – 40 дни преди датата на изборите, започва работата на Общинската избирателна комисия. Днес приехме няколко организационни решения – за избор на технически сътрудник, за номерация на секция, за протоколиране на решенията. Сега предстои регистрация на партиите в Централна избирателна комисия – до 23 януари. От 24 до 28 януари партии, коалиции и инициативни комитети ще подават своите заявления  при нас в ОИК, за участие в частичните избори в с.Славовица.  След това ще регистрират своята кандидатска  листа.

В ОИК сме готови за работа. Ние сме 13 човека и 1 технически помощник. Вече сме провели едни избори в този си състав. Всички колеги са много активни, съвестни и отговорни. Изборните документи са тези, по които вече сме работили. Това са местни частични избори и промяната е в номерацията. Проблеми за нас в ОИК и за колегите от СИК няма да има в това отношение.

В заключение мога да кажа, че кандидатите ще бъдат 4 най-малко, ще има инициативни комитети и това ще бъдат едни спокойни избори с висока активност. Ние от ОИК ще свършим своята работа така, че всичко да протече спокойно и според закона.

Споделете:

Прочетете също

Работни срещи между РИК – Плевен и общинските администрации

Областна администрация Плевен. Снимка – Плевен прес. В изпълнение на задълженията си за организационно – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.