Начало | Култура | Оцениха 9 културни проекта

Оцениха 9 културни проекта

Експертна комисия под председателството на Петя Василева оцени 9 проекта в областта на културата, които са внесени за разглеждане на първата сесия съгласно Раздел III на Културния календар. Членовете на експертната комисия оцениха чрез анкетни карти по точкова система всеки един от 9-те проекта. Минималният брой точки е 300 от 500 възможни, а крайният резултат ще бъде обявен на сайта на Общината след 10 дни. Бяха оценявани следните проекти:

  1. „Самодивска софра“ на Гюлшен Караманлиева. Проектът е за издаване на стихосбирка под това наименование в тираж 200 броя. Стойността на проекта е 1000 лв., кандидатства се за 600 от тях.
  2. „Побратимени светове“ на Сдружение „Дружество на писателите“ – Плевен. Проектът е за организиране на международна писателска среща на автори от балканските страни. Издаване на сборник „Кой кой е ?“ Стойността на проекта е 6 940 лв., кандидатства се за 4 858 от тях.
  3. „Копнеж по лимонити“ на Валери Петров, член на Сдружение „Дружество на писателите“ – Плевен. Проектът е за издаване на стихосбирка с тираж 200 бр. Стойността на проекта е 800 лв., кандидатства се за 560 от тях.
  4. „История на село Ясен“ на Дружество „Краезнание“ – Плевен. Проектът е за издаване на Сборник с краеведческа литература, 306 страници. Стойността на проекта е 2 980 лв., кандидатства се за 2 080 лв. от тях.

5. „Пей ми песен северняко“ на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци – Плевен. Проект за концерт – спектакъл с акцент мъжкото пеене. Стойност на проекта 5 000 лв., кандидатства се за 5 000 лв.

6. „Мизия танцува 2017“. Проект на читалище „Култура 2014“ за 7-мо издание на Национален фестивал на клубовете за народни танци. Стойността на проекта е 11 000 лв., кандидатства се за 4 905 лв. от тях.

7. „Неразгаданите символи на древността“ на РИМ – Плевен. Организиране на изложба „Отвъд знаците“ с участието на музеи от страната. Стойност на проекта 3 800 лв., кандидатства се за 3 800 лв.

8. „Симфонична гала“. Проект на плевенска филхармония за концерт от симфонии на Чайковски и Брамс под диригентството на гост от Полша и 6 гости – солисти. Стойност на проекта 7 800 лв., кандидатства се за 5 000 от тях.

9. „Куклената фея“ на Маня Николова. Проект за балетен спектакъл. Стойност на проекта 7 220 лв., кандидатства се за 5 000 от тях.

В състава на Експертната комисия оценяваща проектите бяха петима общински съветници, петима представители на общинската администрация и двама външни консултанти. За тази сесия консултанти бяха Анелия Дечева – диригент на Общински хор „Гена Димитрова“ и Емилия Зорнишка от РБ „Христо Смирненски“ – специалист по краезнание и история. Анелия Дечева изрази мнение за проекта на плевенската филхармония. Според нея в него няма нов, новаторски елемент, тъй като посочените симфонии за изпълнение не се правят за първи път. Всички членове на експертната комисия, както и външните консултанти независимо един от друг направиха оценка на 9-те проекта чрез анкетните  карти. Крайният резултат ще бъде обявен до 10 дни чрез сайта на Община Плевен.

 

Прочетете също

25 ноември – Българската православна църква почита Св. Климент Охридски, а софийският университет – своя патрон

СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Свети Климент Охридски е средновековен български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател …

Един коментар

  1. Върбанова

    Няма съмнение, че културата е важно нещо за общината и страната ни. Струва се да се инвестира в произведения на изкуството. Книгата е непреходен продукт. Тя е особено ценна, когато е свързана с местни автори и събития. Това е история на родния край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *