Официално откриха пречиствателна станция за отпадни води в плевенското село Божурица

Снимка – „Плевен прес“

На територията на пречиствателната станция за отпадни води – с. Божурица, община Долна Митрополия, се състоя церемония по откриване на обект „Реконструкция на обща пречиствателна станция за отпадни води /ПСОВ/ за група населени места в общините Плевен – Долна Митрополия”.

Официални гости на днешното събитие бяха Антон Тонев, заместник главен директор на Главна дирекция Оперативна програма Околна среда, Стефан Милев, зам.-кмет на Община Плевен, Георги Йончев, зам.-кмет на Община Долна Митрополия и представители на фирмите, изпълнители по проекта.

Снимка – „Плевен прес“

Проектът „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия” се реализира в партньорство от двете общини  с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансирана от Европейския съюз по Кохезионния фонд. Стойността на обекта е 27 888 800,00 лв. без ДДС, изпълнител е ДЗЗД „Чиста вода”, а строителен надзор – „Ати консулт” ЕООД – София.

Стефан Милев, зам.-кмет на Община Плевен сподели, че този обект е най-тежкият и най-сложният в проекта. Той посочи, че в периода от 2017г. до момента всички трудности са преодолени. Обектът има Акт 16 и е въведен в експлоатация.

„Вярвам, че занапред няма да има дефекти и всичко ще работи, както е запланувано. Искам да благодаря на всички, които бяха замесени по един или друг начин в този труден проект.“, подчерта зам.-кметът.

Снимка – „Плевен прес“

По неговите думи остава финално отчитане и верификация на средствата. За двете общини това е най-важното, заради очакваните огромни суми, които трябва да получат. Ако обаче те не бъдат верифицирани, Общините Долна Митрополия и Община Плевен ще имат доста сериозни затруднения в сегашната ситуация.

Той припомни какви руини са били в началото, преди да започнат строителните дейности и цялостната промяна, след изграждането на проекта.

„Сега виждаме едни модерни съоръжения, които във времето ще допринесат за подобряването на околната среда и ще можем да сме спокойни в частта пречистване на отпадните води. Благодаря на всички и се надявам да направим една заключителна пресконференция, на която да отчетем всичко свършено от двете общини по този проект.“, каза в заключение на зам.-кмет на Община Плевен.

Снимка – „Плевен прес“

Съгласно проекта са изпълнени реконструкция и модернизация на водна линия и линията за третиране на утайките, включваща доставка и монтаж  на машини и съоръжения, изграждане на система за контрол и събиране на данни.

Снимка – „Плевен прес“

Изградени са следните нови сгради: Обслужваща; Аериран пясъко-маслен задържател (АПМЗ), Реагентно стопанство, ПС за уплътнена утайка, Обслужваща метантанк. Новите съоръжения са: 3 нови шнекови помпи, саваци – 37 на брой, УВ на изход, ново АПМЗ, Селектор при биобасейн, Нова помпена към дъждозадържател, стеснено ПРУ за по-малък времепрестой на утайката с цел  по-добро пречистване в билогичното стъпало (биобасейн), Фотоволтаична централа за собствени нужди, Газхолдер, Факел за биогаз, Ко-Генерация.

Подменени са всички връзки между съоръженията, водопроводи, канали, извършено е асфалтиране, озеленяване и др.

Споделете:

Прочетете също

Промениха бюджета на община Плевен като осигуриха 31 200 лева за аератор

ПРОМЕНИХА КАПИТАЛОВИТЕ РАЗХОДИ НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН, ВКЛЮЧИХА В РАЗЧЕТА И ДОСТАВКА НА АЕРАТОР ЗА ЕЗЕРО …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *