Последни новини
Начало | Култура | Официализирахме първия културен проект с Македония след смяната на името й

Официализирахме първия културен проект с Македония след смяната на името й

Правителството одобри проект на договор между Министерство на културата на Република България и Министерство на културата на Републка Северна Македония за организиране на съвместна изложба „100 гoдини Требенище“ в гр. Скопие. Изложбата ще бъде експонирана в периода 14 март – 15 септември в гр. Скопие и ще представи находките от богатия и впечатляващ некропол при с. Требенище, Република Северна Македония.

Експозицията се организира съвместно от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките – гр. София и от Националния институт Археологически музей на Македония – гр. Скопие и е посветена на 100-годишнината от откриването на некропола.

Изложбата в гр. Скопие има изключително значение, тъй като за първи път ще бъдат представени почти всички находки от този важен в историческо отношение некропол. Предметите са от постоянната експозиция на НАИМ при БАН в София, от Народния музей на Белград и Музея в гр. Охрид.

Освен художествения си и исторически принос, изложбата представлява един положителен акт за развитието и задълбочаването на сътрудничеството в областта на културата между трите балкански държави – Република България, Република Северна Македония и Република Сърбия.

Прочетете също

Община Левски раздаде хранителни пакети на засегнати от епидемичната обстановка

Снимка – пресцентър община Левски. Община Левски  раздаде хранителни пакети на крайно нуждаещи се ,засегнати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *