От 30 до 50 % са скочили цените на храните

Скок в цените на основните хранителни стоки. Снимка – интернет.

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов заяви в студиото на bTV, че повишаването на цената на хляба е нормална и дори е малко, като се има предвид на какъв натиск е подложен браншът. Разходът за труд е най-големият проблем, както и за ток. По думите му има много добра реколта от зърно тази година – и у нас, и в целия Европейски съюз.

„На годишна база цените на повечето основни хранителни стоки бележат ръст, който е в широк интервал от 3% до 50%. Поскъпване спрямо миналата година има и при някои млечни продукти“, се посочва в месечен бюлетин на Комисията. Ето какво още се казва там:

При зеленчуците увеличението е между 14 и 55 процента. От 1,14 лв. за килограм краставици през 2020, цената е станала 1,55 лв. през 2021 г. Морковите са поскъпнали с 32% – от 0,78 до 1,03 лева за килограм. При доматите се наблюдава намаление на цената с около 10 процента. 

Олиото е поскъпнало с 54%, като от средна цена 2,08 лв./л. през 2020 г., сега то е 3,21 лв. за литър. Тази година цената му е много над нивото от предходния осемгодишен период (2014-2021г.)

13 на сто е увеличението на брашното, което пък влияе на цените на хляба. 

При сиренето също се наблюдава поскъпване – средно с 8% (от 6,62 лв./кг на 7,15 лв./кг). По-висока е и цената на яйцата – с шест процента. 

По въпроса с драстичното увеличение на основните хранителни стоки и ниските доходи, няма изявление от страна на политици, както и на анализатори или експерти по ценообразуване.

Споделете:

Прочетете също

Пламен Тачев е водач на листата на ГЕРБ в 15 МИР Плевен, за изборите на 2 октомври

Пламен Тачев. Снимка – интернет. Пламен Тачев ще бъде водач в листата на ГЕРБ-СДС за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.