От 20-ти август /петък/ – допълнителни ограничителни мерки

Масова ваксинация препоръчват здравните власти. Снимка – интернет

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров е издал заповед ХРД-721 от19-ти август 2021 год., с която се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки срещу Ковид 19.

От 20-ти август, въведената противоепидемична мярка за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти/ мероприятия, може да не се прилага, при условие, че 100% от персонала в съответния обект е ваксиниран или преболедувал COVID-19. Или разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

 Освен това, ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Заповедта на здравния министър се отнася за:

–          конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;

–          културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);

–          спортни състезания с публика;

–          посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;

–          посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;

–          посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да  уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол, гласи заповедта.

Идеята е да се допусне възможността за използване на 100% от капацитета на конкретни обекти, когато целият ангажиран персонал и всички участващи външни лица, притежават валидни цифрови COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване или аналогични документи, посочва в мотивите си главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Считано от 20-ти август, ръководителите на всички администрации трябва да организират работния процес в съответната организация, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа, разпорежда министърът. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако това не е възможно поради естеството на работа.

Към заповедта са приложени мотивите на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, които не оставят съмнение, че няма да се измъкнем така леко като ваксинираните държави, пише в-к „Сега”. Пак той посочва, че кметът на община Плевен първи в страната е издал заповед за допълнителни противопидемични мерки преди да излезе заповед на министъра на здравеопазването.

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *