От 2-ри април изплащат обезщетенията за майчинство, от 8-ми април – пенсиите

MATER

От днес, 2-ри април, вторник, започна изплащането на обезщетенията за бременност и раждане, и за временна неработоспособност и майчинство. От 15-ти април пък ще бъдат преведени парите за безработица.

Пенсиите за април ще се изплащат един ден по-късно от обичайното 7-мо число на месеца. Причината е, че 7-ми април се пада неделя, затова изплащането ще започне на следващия ден 8-ми април – понеделник. Хората, които получават пенсиите си по банка, ще имат преводи още на 8-ми април. Тези, които си взимат парите в пощенските станции, ще разполагат с 10 работни дни, за да си ги получат, като последният ден е 22-ри април – понеделник, информират от НОИ.

От 1-ви април пенсиите на 350 хиляди работещи пенсионери ще бъдат преизчислени служебно. Повече пари ще получат тези, които са придобили осигурителен стаж след пенсионирането си.  Ръстът ще е около 30 лева. Новите суми ще бъдат изплатени на пенсионерите още през април.

От първи юли същите тези преизчислени пенсии на работещите пенсионери отново ще бъдат увеличени с редовното осъвременяване в размер на 11%. От същата дата се увеличава така наречената “вдовишка добавка” от досегашните 26,5% на 30%. Това ще засегне над 660 000 души.

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *