Начало | Новини | От 1-ви януари – вдига се възрастта и стажа за пенсиониране. За днешните 30-годишни – пенсии може да няма.

От 1-ви януари – вдига се възрастта и стажа за пенсиониране. За днешните 30-годишни – пенсии може да няма.

Снимката е илюстративна.

От 1-ви януари 2020 година се увеличава възрастта за пенсиониране и осигурителен стаж. Мъжете занапред ще се пенсионират при навършени 64 г. и 3 месеца, с един месец по-късно от миналата година, а изискването за стаж за тях  нараства с 2 месеца – до 38 години и 10 месеца. За жените увеличението и на възрастта, и на стажа е с по 2 месеца.  Съответно за възраст – 61 години. и 6 месеца и стаж – .35 години и 10 месеца. Очаква се благодарение на това броят на пенсионерите в страната да намалее до около 2.137 млн. души.

Най-рано се стига до пълно пенсиониране в Турция – още на 40 год. мъжете могат да кандидатстват за пълна пенсия, а жените – и по-рано.

Като цяло прогнозите са, че през идните години ще се върви към вдигне на пенсионната възраст. Причината е, че средната продължителност на живота от 1960 до 2000 година се е вдигнала с 4 години при мъжете и с 5 години при жените, според данните на ОИСР /Организацията за икономическо сътрудничество и развитие/

Актуализиран доклад на ОИСР показва, че до 2060 година средната продължителност на живот ще нарасне с още 3 години при мъжете и с 3,6 години при жените. Така ще се стигне до средна продължителност на живота от 85 години за мъжете и 90 години за жените.

За миналата година по данни на НСИ, средната продължителност на живота в България е била 75.5 години, като при жените е била 79 години, а при мъжете – 72 години.

Лошото е, че парите за пенсии ще свършат ако не се предприеме нещо драстично в най-скоро време. Заради прекалено многото привилегии, малкото работещи и многото пенсионери, дори изплащането на днешните пенсии е огромен проблем за осигурителната система в страната, признават от НОИ още през 2017 година.

Държавният стълб на пенсионната система в България се намира в състояние на практически фалит, обяви през м. март 2018 год. главният икономист на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев..Според него размерът на дефицита в пенсионната система е огромен – през 2007 г. е бил 1.5 млрд. лева, докато през 2018 г. в бюджета на фонд “Пенсии” е заложен дефицит от близо 4 млрд. лева, което е 262 процента, натрупани само за десетилетие.

Според Вулджев ситуацията е толкова критична, че за работещите българи, които в момента са на по 20-30 години, най-вероятно няма да има пари за изплащането на техните пенсии когато се пенсионират. Причините са застаряващо население, висока смъртност, трудова емиграция, ниски доходи, През 2060 година населението ще се стопи до 5.5 милиона души, прогнозират от НСИ. Тогава на един пенсионер ща се падат 1.7 работещи. Сега това съотношение е едно към три.

Прочетете също

Онлайн отбелязва празника си и годишнина от създаването си МУ-Плевен

През 2020 г., в безпрецедентните условия на пандемия от коронавирус и при строги ограничителни мерки, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *