От 1-ви юли – нови тол такси за тежкотоварните автомобили

Снимка – интернет.

На свое заседание от 22-ри юни, МС реши тежкотоварните автомобили да плащат тол такси и за второкласната пътна мрежа. МС прие изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Припомняме, че срещу въвеждането на новите такси имаше организирани протести в страната. Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов каза по този повод, че който руши пътищата трябва и да плаща за ремонта им после.

С 50% ще се увеличи размера на таксата от 1-ви юли за ползване на второкласна пътна мрежа от автомобили над 3.5 тона. С още 50 % ще е увеличението от 1-ви януари догодина. 

 От 1 юли автомобилите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, ще плащат между 6 и 9 ст./км по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 ст./км, а за второкласните пътища – между 2 и 3 ст./км. 

От 1 януари 2023 г. ставките се предвижда да бъдат съответно между 10 и 13 ст./км за магистрала, между 6 и 9 ст./км за първокласен път, а за второкласните пътища – между 4 и 7 ст./км.

От 1 юли автомобилите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, според екокатегорията си, ще плащат между 16 и 20 ст./км за магистрала. Заплащането за преминаване по първокласен път ще е между 13 и 17 ст./км, а по пътища втори клас – между 9 и 11 ст./км. 

За тези товарни автомобили тарифата от 1 януари 2023 г. ще бъде от 26 до 30 ст./км преминаване по автомагистрала, между 22 и 25 ст./км за пътища първи клас и между 19 и 23 ст./км за второкласните пътища.

При автомобилите над 12 тона с 4 повече оси цената на километър от 1-ви юли ще е в границите от 15 ст./км за второкласен път за превозно средство категория ЕВРО VI, EEV и 32 ст./км за категории ЕВРО 0,I, II при пътуване по магистрала. 

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

2 Последни коментари

 1. няма „От 1-ви юли“, има „От 1 юли“. Датите не се пишат с тиренца, няма -ти, няма -ми, няма -ви

  • Плевен Прес

   Уважаеми Toni Ramos,
   Моят професор във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, Станьо Георгиев,
   светла му памет, така ни е учил. Вярно е, че езиковите и
   граматични правила се променят непрекъснато. За съжаление.
   Изписването на дати с тире и сричка все още не е отменено.
   ПХрилагаме и двата варианта в текщстовете си. Така че,
   може да сте удовлетворен/а. П. Маринова – гл. редактор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.