От 1-ви август Бюджет 2023 официално влиза в сила

ЗА ПРЪВ ПЪТ ОБЩИНИТЕ НЯМА ДА ВРЪЩАТ В КРАЯ НА ГОДИНАТА НЕИЗРАЗХОДВАНИТЕ СИ СРЕДСТВА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

НС

Народно събрание – заседание. Снимка – интернет.

Държавният бюджет влиза в сила от 1 август, след като беше обнародван в Държавен вестник. В сила са и по-високите възнаграждения на служителите в МВР, центровете за Спешна помощ и РЗИ.

Със задна дата, от 1 януари, обезщетенията за отглеждане на дете стават 780 лв.

От днес, 1-ви август, скача и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 710 на 780 лева. Максималният месечен размер на осигурителния доход остава 3400 лева.

В бюджета за 2023 г. се прие промяна в член 87, която позволи на общините да не възстановяват обратно по сметките на Министерство на финансите в края на годината неизразходваните средства. Промяната е от изключително значение за общините, защото, поради сложната политическа и икономическа обстановка, много от по-значимите и сложни поръчки не са започнали или имат забавяне.

В българските общини остават 1,75 милиарда лева, което ще им позволи през следващата една година спокойно да завършат започнатите проекти – като ремонти на улици, сгради, водопроводи, канализация и осветление.

Споделете:

Прочетете също

1 19

Община Плевен поднови меморандума за сътрудничество с Българската академия на науките

С полагане на подписи от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов и от председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *