От Стефановден започват „Мръсните дни“ – да внимаваме по тъмно!

Каракон. Снимка – Интернет.

Мръсни дни, Поганни дни, Некрестени дни се нарича   дванайсетдневен период в българския народен календар, възприеман, като опасно време, в което злите духове действат с повишена активност на земята. Този период обикновено е в дните от Рождество Христово до Йордановден.

Според традиционните народни представи през Мръсните дни се явяват различните свръхестествени демонични същества – караконджули, вампири, таласъми, върколаци и т.н., които бродят по земята от залез слънце до пропяването на първи петли. На някои места се вярва, че през Мръсните дни на земята идват и душите на мъртвите.

Схващането, че тези същества са особено опасни за човека, предопределя изпълняването на многобройни забрани и действия с предпазен характер, строго спазвани през целия период. Повсеместно се спазват забраните за излизане навън след залез слънце, миенето и прането, понеже водата още е „некръстена“. Не се правят помени, сватби и годежи.

Периодът на Мръсните дни се смята за особено подходящ за извършването на магически действия и предсказания (подобно на нощите срещу Гергьовден и Еньовден) – тогава магьосниците и бродниците правят магии за обиране на чуждото плодородие, тогава се извършват различни гадания – предбрачни, за времето през настъпващата година, за здравето и др.

В Централна Северна България периодът започва от Коледа и трае до Богоявление. Схващан е като особено опасен – според вярването тогава „земята е на решето“, а по улиците броди каракон (каракончо).   Хората носят в дрехите си чесън и се стремят да не замръкват навън. Забранени са годежи, сватби и кръщенета. Пепелта от огнището не се изхвърля навън, за да няма главня по посевите. Жените не работят с вълна,  те не перат и не мият децата си.  Спазва се полово въздържание – според вярването ако дете се роди или бъде заченато през тези дни, то ще стане каракон (в с. Ломец – че ще стане развратник или пияница) или ще бъде залюбено от змей/змеица. Повсеместно се вярва, че умрелият през Мръсните дни е много грешен и душата му се превръща във върколак или каракон.

През “Мръсните дни” се приема, че човек е най-незащитен, трябва да си стои вкъщи, до огнището, на топло и на светло.

Споделете:

Прочетете също

Комисии в Общински съвет – Плевен обсъждат правила за движението на електрически тротинетки и скутери в общината

Снимка – пресцентър ОбС. Предложението за Наредба за допълнение на Наредба №3, за въвеждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.