От „Статистически изследвания” – Плевен: Няма желаещи за преброители, приканваме плевенчани да се включат в кампанията

Пламен Петков, началник отдел „Статистически изследвания“ – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Срокът за набиране на преброители се удължава до 16-ти ноември.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното изследване, което се прави на територията на държавата. Провежда се веднъж на 10 години и обхваща населението живеещо постоянно в България. 2021 година ще бъде 18 – тото по ред  преброяване и ще се проведе на два етапа. От 15 до 31 януари – по електронен път ще се преброят хората, които не искат преброители да им влизат в дома. От 1 до 15 февруари   преброители  ще  обходят населението по райони и ще извършат преброяване с карта на хартиен носител. 

Преброяването на населението и жилищния фонд е част от дейността на националната статистическа система, която осигурява информация за 10 годишен период напред. То е единственият изчерпателен източник на данни за домакинствата и семействата в страната. Данните ще бъдат основа за вземане на управленски решени във всички сфери на живота. През 2021 година ще се проведе преброяване в целия Европейски съюз. Българите, които живеят в чужбина, ще се преброяват в страната в която пребивават, ако са там над 6 месеца.  Тук ще преброяваме постоянно живеещо население в България.

За подготовката на Преброяването разговаряме с Пламен Петковначалник на отдел „Статистически изследвания – Плевен“:

Г-н Петков,, какво представлява преброителната карта, за какво ще ни питат преброителите ?

Преброителната карта е все още в проект, но ще съдържа въпроси относно  постоянно живеещото население, жилищния и сградния фонд – квадратура, начин на отопление, колко лица живеят в това жилище –  заети, безработни или пенсионери, икономическа дейност и други. Ще приемаме, че дадената информация от гражданите отговаря на истината.

Как приключи кампанията по набиране на преброители и какви бяха критериите за тях?

Критериите, които са зададени за набиране на преброители и контрольори са категорични. Те трябва да отговарят на изискването да имат най-малко средно образование, да имат комуникативни умения, да могат да работят с документи,  да познават хората от района, който им се предоставя. В малките общини това е възможно. Хората се познават. От администрациите могат да ни препоръчат преброители и контрольори. Проблемите идват в големите градове. В Плевен можем да правим избора само по документи, което не дава достатъчно информация.

Има ли достатъчно желаещи?

За област Плевен ще бъдат необходими 927 преброители  и 225 контрольори. До днес  заявления са подали за преброители 816 човека и за контрольори – 161.

В някои общини има повече кандидати отколкото са бройките. Не достигат в Кнежа 17 преброители, в Левски 8 преброители и в Плевен 140 преброители. Плевен трябва да има 372 преброители  и 98 контрольори. Желаещи няма. Моето обяснение е, че хората се страхуват заради пандемията, Може би няма достатъчно млади и активни хора. Един преброител ще има възможност да обходи два или три участъка, като се има предвид, че половината от тях ще са се преброили електронно, той ще може да получи възнаграждение приблизително около 1000 лв.  Това е предположение, ще е различно за всеки конкретен случай. Ще зависи от празните жилища и електронното преброяване.

А какво ще се случи, ако се разболее някой преброител?

Предвидени са противоепидемични мерки, които включват и 10 % резерв  преброители. В тези мерки влизат и личните  предпазни средства – дезинфектанти, маски, ръкавици  за всеки преброител.

Избраните за преброители и контрольори ще получат подробно обучение свързано с работата по анкетната карта и комуникацията с гражданите. Обучение за работа с агресивни или под въздействие на вещества, граждани. Работата е тежка. Още повече, че това преброяване ще е в разгара на зимата.

Какво бихте призовали плевенчани?

Бих помолил плевенчани да са активни в това преброяване. Информацията, която ще съберем, ще е важна за следващите 10 години за реализирането на различни държавни политики.  Добросъвестно да предоставят информация. Да не се страхуват. Преброителите ще са оборудвани противоепидемично. Ще бъдат обучени да не влизат в домовете на хората, а да анкетират пред входната врата.

Преброяването ще се извършва всеки ден от седмицата, включително събота и неделя от 8.00 до 20.00 ч. Преброителите ще се легитимират със служебна карта издадена от НСИ.

Призовавам плевенчани да се преброят електронно!

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *