От водачите на листи – Радостин Василев с най-много преференции. От битките вътре в листите – драми в ГЕРБ и БСП

Снимка – интернет.

Преференциите са акт на предпочитание от страна на избирателя, към даден кандидат за депутат заради личностните му качества. Това е вид морална оценка, стига да не бъде опорочена с купуване на гласове.

От основните претенденти за влизане в 45-то Народно събрание, единствено партия „Има такъв народ” не е участвала с преференции в изборите на 4-ти април. Това прави резултатът на адвокат Радостин Василев още по-внушителен. Всички други партии допуснаха и преференциален вот, което доведе до жестоки вътрешни битки.

Ето какъв преференциален вот получиха водачите на листи в 15-ти МИР Плевен:

  • адв. Радостин Василев, „Има такъв народ”- 3 473 преференции.
  • проф. Румен Гечев, „БСП за България” – 2 415,
  • проф. Григор Горчев – 2 388,
  • Красимир Каракачанов, ВМРО – 856,
  • Найден Зеленогорски, „Демократична България” – 627,
  • Юлиан Ненчев, „Изправи се. Мутри вън” – 431,
  • Велислава Кръстева, ДПС – 317.

Както се казва, когато числата говорят и опонентите мълчат. Водачите на листи получиха своята морална електорална подкрепа. Еднократна, само за 4-ти април. По-нататък от тях зависи как ще я поддържат.

Що се отнася до участниците вътре в листите, както “Плевен прес” писа, вътре се водеха ожесточени битки за преференции. Особено зрелищна беше тази в листата на ГЕРБ-СДС. Там 16-ят в листата Александър Николов събра 4 232 преференции и измести Мирослав Петров получил 2 731. Той не може да остане и трети, тъй като Пламен Тачев има 2 882 преференции.

Така освен проф. Горчев, депутати от ГЕРБ ще бъдат още Александър Николов и Пламен Тачев. За Тачев това ще е пети мандат в Народното събрание или 20 години вярна служба на народа.

Не по-малка драма има и в листата на „БСП за България”, водена от проф. Румен Гечев. Вторият в листата и бивш депутат Стефан Бурджев с неговите 1 285 преференции е изместен от Илиян Йончев  събрал 2 427. БСП получават само два депутатски мандата, което означава, че Бурджев остава извън парламента.

Разбира се, изненади са възможни и след 11-ти април, когато партиите окончателно ще определят кой депутат от кой район влиза в 45-то НС. Ако някои от водачите на листи заемат постове като министри, тогава са възможни нови размествания в листите.

Прочетете също

18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора

18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора

По повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора, стартира втората …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *