Отменят конкурсите за нови болнични директори

умбал 2
УМБАЛ “д-р Г. СТрански”. Снимка – Плевен прес.

Както съобщихме преди две седмици, здравният министър Христо Хинков уволни директора на УМБАЛ “д-р Георги Странски” – Плевен и назначи за временно изпълняващ длъжността проф. Димитър Стойков. Уволниха шефа на УМБАЛ – Плевен. Проф. Стойков поема ръководството на болницата.

Здравното министерство съобщи, че се подготвя конкурс за шефове на държавните болници.

Днес стана ясно, че по политически причини министър Хинков спира провеждането на конкурсите за нови директори на болници. Бил помолен за това от премиера и вицепремиера, а Денков коментира, че не са му забранявали: “Никой от нас не си е позволил да му казва „не“, или „забранено“ или нещо такова. Аргументът е сравнително ясен – той е, че когато един министър вече е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови промени. Имаше някакви съмнения защо се обявяват точно сега, защото точно в тези болници. Коментарът, който беше, може би е редно новият министър да стартира тези процедури, така че да носи и политическа отговорност за това, което се случи на тях”.

Премиерът Денков каза пред репортери на столичните медии, че все още не се обсъжда кой ще е новият здравен министър след ротацията, а други не са заявили желание да си тръгнат по своя воля.

В същото време министър Хинков заяви, че е отменил конкурсите под натиск: “„Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси.“ – каза министърът на здравеопазването. Той уточни, че ставало въпрос за 10-15 болници, където мандатите на директорите изтичат по график от март нататък.

„Може би тяхното настояване беше принципно, в смисъл че не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката. Зад мен не стоят политически сили. Аз съм член на ДСБ. Тези конкурси трябва да се проведат поне два месеца преди да изтичат мандатите на директорите на болници. Според мен голяма част от директорите на големи болници са назначавани по политически причини. Много интереси се преплитат, за много пари става въпрос. Парите, които отиват в здравната каса след това отиват в болниците и това трябва да се проследи и да се види до каква степен болниците се управляват обективно. Трябва да ви кажа, че една голяма част от държавните болници, тоест в с около 85% акционерно участие на държавата, са в лошо финансово състояние“ – каза още Хинков.

Той обясни, че на заседание на здравната комисия голяма част от депутатите са гласували да си оттегли заповедта за уволнението на шефа на „Пирогов”.

„Това говори, че наистина д-р Димитров има широк гръб“, каза здравният министър.

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *