Отличия „Млад фермер“ за ученици от Левски

В чест на предстоящия 75 годишен юбилей значим успех на учениците от ПГССТ „Н.Й.Вапцаров“ гр.Левски на Националното състезание „Млад фермер“

Отличените възпитаници на ПГССТ „Н.Й.Вапцаров“ гр.Левски. Снимка – личен архив

В съобщение до „Плевен прес“  инж. Йордан Димитров  – Директор на ПГССТ – гр. Левски ни информира за актуални събития. Поместваме  текста без редакторска намеса:

В края на месец Април в град Шумен се проведе регионален кръг от Националното състезание „Млад фермер“ за отбори на професионални гимназии от Северна България.

Традиционно състезанието се провежда в три модула – „Механизация на селското стопанство“, „Растениевъдство“ и „Животновъдство“, със следните теоретични и практически задачи:

  • модул „Механизация на селското стопанство“ – решаване на електронен тест по Безопасност на движението по пътищата и майсторско управление на трактор;
  • модул „Растениевъдство“ – разпознаване на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури и присаждане на лози с ножица „Омега“;
  • модул „Животновъдство“ – разпознаване на фуражи и доене в доилна зала с централен млекопровод във ферма.

Изучаваните в ПГССТ – гр. Левски професии и специалности предполагат най-добро представяне в модул „Механизация на селското стопанство“ и по-слабо в другите два модула. Въпреки това, и тримата участника от отбора на нашата професионална гимназия успяха да заемат призови места в различните модули.

Цветелин Илиянов от с. Деляновци, ученик в XII клас, зае I място в  модул „Механизация на селското стопанство“.

Тихомир Кръстев от с. Козар Белене, ученик в X клас, зае II място в модул „Растениевъдство“.

Асен Стефанов от с. Червена, ученик в XI клас, зае III място в модул „Животновъдство“.

По този начин момчетата от ПГССТ – гр. Левски грабнаха отборната купа за II място, като бяха изпреварени единствено от домакините на състезанието ПГССХТ – гр. Шумен.

Този резултат, освен отборната купа, индивидуалните медали, грамоти и лични подаръци, донесе и класиране за участие във финалния етап на Национално състезание „Млад фермер“ в гр. Ямбол, провеждащ се с призьорите от Южна и Северна България.

Успеха бе извоюван, както с усърдието на учениците от отбора, така и с професионализма на подготвилите ги учители – Венцислав Александров за модул „Механизация на селското стопанство“ и инж. Емил Миланов за неудобните ни модули „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

Успех на финалния кръг в гр. Ямбол и на новите състезания през следващата година.  

Инж. Йордан Димитров

Директор на ПГССТ – гр. Левски

Прочетете също

Медицинските университети в Плевен, София, Пловдив и Варна се обединиха в сдружение

Снимка – пресцентър МУ Плевен. За първи път четирите медицински университета в България регистрираха свое …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *