Начало | Covid-19 | Отлагане на данъци и осигуровки на засегнатите фирми предлагат от “Демократична България”

Отлагане на данъци и осигуровки на засегнатите фирми предлагат от “Демократична България”

Коалиция “Демократична България” предлага следните мерки за преодоляване на икономическата криза. Те са качени под формата на декларация на официалната страница на политическата формация. Мерките, според авторите, са “неотложни”.

– Отлагане на плащанията на всички данъци, осигуровки и други задължения на засегнатите от кризата фирми към държавата за поне три месеца, като тази мярка се приложи и към самоосигуряващите се лица.

–Първоначално поемане от правителството на 80% от размера на заплатите на всички служители в най-засегнатите от кризата фирми за април, май и юни 2020 г.

–Държавни гаранции за вече отпуснати банкови кредити за засегнатите от кризата фирми.

–Отлагане на вноските по лихви и главница с една година, като гаранциите ще позволят на банките да не преквалифицират кредитите в лоши. Това ще подпомогне едновременно и фирмите, и банковата система.

–Създаване на фонд за краткосрочно финансово подпомагане на структуроопределящите фирми в икономиката ни, насочен към запазване на работните места в тях.

–Осигуряване на ликвидност на фирмите с бърз достъп до краткосрочни заеми от ББР.

–Отлагане на промените в Наредба Н-18 за 1.01.2022 г.

–Намаляване на административния натиск върху малкия и средния бизнес.

–Промяна на приоритетите на инвестиционната политика на правителството от големи и икономически нецелесъобразни проекти (АЕЦ “Белене”, газов хъб “Балкан”) към по-малки инвестиции, които да стимулират най-засегнатите от кризата бизнеси.

Като ключова мярка в борбата срещу лошите търговски практики настояваме КЗП и КЗК да извършат мащабна проверка на пазара на горива в страната. Разсрочване на кредитите на физически лица, останали без работа или на намален работен ден, без допълнителни такси, комисиони и наказателни лихви до края на 2020 г. Финансирането на тези мерки може да бъде осигурено с част от фискалния резерв, отлагане на нецелесъобразни инвестиционни разходи, обществени поръчки и преструктуриране на европейски програми. Без спасяване на икономиката сега, ще има срив в бюджета още за тази година, като могат да настъпят непредвидими икономически, политически и социални събития. Място за оправдания няма, сега е времето държавата да действа и да съхрани потенциала на икономиката, а с това и на обществото!“– пишат още от обединението “Демократична България “.

Прочетете също

Съветници от ГЕРБ-Плевен с писмо до Борисов, обвиняват Мирослав Петров в съглашение с БСП и ВМРО

Общинското ръководство на партия ГЕРБ излезе с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *