Последни новини
Начало | Култура | Откриха паметник на ген. Вазов в село Рибарица /обновена/

Откриха паметник на ген. Вазов в село Рибарица /обновена/

Паметникът на ген. Владимир Вазов в с. Рибарица, община Тетевен. Снимка – пресцентър община Тетевен.

Днес, 22-ри септември, в тетевенското село Рибарица откриха паметник на генерал Владимир Вазов. Паметникът се намира пред къщата, където някога е живял генералът, чиято жена е от Тетевен. Това е причината, поради която днес, в Деня на независимостта, се открива паметника, сподели пред “Плевен прес” кметицата на селото – Пенка Ганева. Тя сподели, че средствата за изработването и поставянето на паметника са дарение от проф. Иван Гаврилов. Известният онко – хирург и будител, е направил подобни дарения за паметници на генерал Вазов в градовете Троян и Видин.

Припомняме, че през 2018 год. по повод откриването на паметника в Троян, проф. Иван Гаврилов заяви пред БНР::

“100 години го дължим, защото този човек и тези хора спасиха България. Изключителен българин, герой, един от българите, които легитимират българското достойнство и чест. Ако днешна съвременна България иска да има бъдеще, трябва да помни не само примера на хора като ген. Вазов, но и да създаде нови такива свои военачалници”,

д-р Мадлена Бояджиева, кмет на община Тетевен и проф. Иван Гаврилов. Снимка – пресцентър община Тетевен.

Паметникът в село Рибарица е идентичен с този в град Троян, информира Пенка Ганева. Разликата е, че няма кръста отгоре. На церемонията по откриването присъства дарителят проф. Гаврилов, кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и други официални лица от общината, заявиха от кметство Рибарица.

След освещаване, паметникът е открит от проф. Гаврилов и д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, която каза:

,,Уважаеми проф. Гаврилов, позволете ми да се обърна към Вас и да изразя своята благодарност, че изградихте този паметник, за да напомня на поколенията след нас за един велик българин, пример за подражание! Този паметник е нашият поклон към делото му!“. Д-р Бояджиева напомни, че България трябва да почита и тачи своите национални герои и да възпитава истински патриотизъм и национално достойнство у младите. Тя допълни, че изграждането на паметници като този е едно благородно и патриотично дело, което увековечава светлите моменти от българската история и великите личности.

Освещаване на новооткрития паметник на ген. Вазов в с. Рибарица. Снимка – пресцентър община Тетевен.

На новооткрития паметник са изписани, изречените думи от ген. Вазов, които носят следите от безстрашието и героизма му: ,,Трябва да победим или да умрем – друг избор няма!“. Думи, които проф. Гаврилов не пропусна да спомене и благодари на всички, които са дошли да отдадат почит към героя.

Пред паметника на ген. Владимир Вазов бяха поднесени венци и цветя от д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, Ваня Събчева – Областен управител на Област Ловеч, Общински съвет – Тетевен, Общинска администрация – Тетевен, Кметство Рибарица, Донка Михайлова – кмет на Община Троян, ОУ ,,Георги Бенковски“ – Рибарица, НЧ ,,Развитие – 1931“ – Рибарица, Дружество Традиция – гр. Троян, Сдружение ,,Артилерия – ген. Владимир Вазов“ – Плевен, Общинската организация на СОСЗР в Тетевен, о. з. полковник Аврамов, политически партии, общественици и жители на общината.

Тържеството продължи с концерт на Володя Стоянов, като и концертът е дарение от проф. Гаврилов.

Прочетете също

Манолова: Източват ли се анти-Ковид парите през офшорни и фалшиви фирми ?

Мая Манолова. Снимка – архив Плевен прес. Народните представители да създадат анкетна комисия в парламента, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *