Отказът от новогодишна заря – грижа за животните, за хората или умел пиар ?

Празнична заря. Снимка – интернет.

„Би било супер всеки да осъзнае какво причинява с едни красиви, уж наглед, бомбички до какво може да се стигне. Сърцето им (на домашните любимци) може да изскочи“ Това обясни пред телевизорите  Нина Табова от фондация „Четири  лапи“. Фондацията призова за поредна година да се сложи край на зарята в празничната нощ. Заради рисковете, които крие за животните. „За тях светлините и шумът от фойерверките са изключително стресиращи – могат да доведат до редица тежки заболявания на централната нервна система”, допълниха природозащитниците. 

Природозащитниците не посочват данни колко животни са получили „тежки заболявания на централната нервна система”, в следствие на заря. За хората обаче данни има и те са стряскащи. 2.5 милиона души в света страдат от най-тежкото заболяване на централната нервна система, т.н. МС. Това е множествената склероза. В България болните от МС са около 5 000 души. Няма данни колко от тях не желаят да има заря, защото им вреди.

Бързо се появиха сиромахомилски призиви парите предвидени за новогодишна заря да бъдат дадени на „нуждаещи се”, „болни” и т.н. Никой не говори за парите наливани в здравеопазването и никой не казва къде и за какво отиват. Това са 5.2 млрд. лв. в бюджета на държавата. Милиарди за здраве и на първо място по коефициент на смъртност в света.

Вместо искане за съд и затвор за виновниците в здравеопазването, има искане за „край на зарята в празничната нощ”, за да се дадат парите от зарята на „нуждаещи се”. Нещо като „капачки за бъдеще”. Какво бъдеще обаче може да има народ, който събира капачки и пари от спрени зари, за да си помогне ?! И му е все тая колко милиарди е взела държавата от него, за да му „пази” здравето, и колко министри на здравеопазването заслужават съд заради всичко това.

Но … ние се грижим за здравето на животните. Няма лошо. Само че, грижата за животните минава през грижа за хората. Когато обявяваш кампания „Красивото за нас е ужасяващо за тях”, е логично да имаш грижа и за хората, които нееднозначно приемат подобна инициатива. За използването на подобна кампания за политически дивиденти. Както и за претенциозното „тежки заболявания на централната нервна система”. Моите 2 кучета и домашната котка са без „тежки заболявания” въпреки новогодишната заря през годините. Фондация „Четири лапи” би могла да „облече” тази своя инициатива с призив парите от спряна заря тази година, да отидат за подобряване условията на животните в зоопарковете например. Още повече, че през април т.г. Фондацията публикува „Доклад за състоянието на зоопарковете в България”,https://media.4-paws.org/6/2/5/4/6254f66f871fdad87dfb1413438ae813203c1847/20210413_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%A7%D0%95%D0%A2%D0%98%D0%A0%D0%98%20%D0%9B%D0%90%D0%9F%D0%98%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B7%D0%BE%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%20%D0%B2%20%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%20%281%29.pdf

В този доклад обстойно са представени условията, проблемите и препоръките на Фондацията за подобряване условията на живот в 16 зоопаркове в страната. В това число и зоопарк „Кайлъка” в Плевен. Посочва се, че това е „зоопарк в защитена природна местност, но с неподходящи местообитания и необходимост от цялостна реновация”. Казва се, че за част от животните, включително за папагалите, маймуните и лъва, не са осигурени условия близки до естествените. В доклада е записано следното: „Зоопарк „Кайлъка“ е разположен в защитена природна местност и местообитанията на част от отглежданите в него животни включват естествени пещери. В случая природните дадености на защитената зона могат да се считат както за предимство, така и за затруднение за подобряване на средата. Поради спецификата на местността и съществуващия скален откос, възможностите за териториториално  разширяване на сравнително малкия зоопарк са ограничени.
Сред примерите е реализираният основен ремонт на местообитанието на кафявите мечки, което е
вкопано в естествени скали. Външното пространство в заграждението на мечките, е с недостатъчна
площ и трудно може да се разшири на това място. Въпреки това, са извършени ремонтни дейности за
подобряване на обогатяването на заграждението. Ремонтът обаче се оказва некачествен и животните разрушават голяма част от ограждението. Една от мечките дори прави неуспешен опит за бягство.
Впоследствие заграждението е обезопасено с електропастир с помощта на „Четири лапи”.

Зоопарк „Кайлъка“ има потенциал да използва даденостите на защитена природна местност и да
осигури необходимите условия за отглежданите видове. Това обаче няма как да се случи без основен ремонт и подобряване на консервационните цели и образователната стойност за посетителите”.

„Красивото за нас е ужасяващо за тях”, е мотото на кампанията на фондация „Четири лапи”, по която се разиграха обществени и политически страсти. В това отношение кампанията е наистина успешен пиар. Само че, красивото за нас, може да бъде красиво и за тях – животните. Въпросът е в баланса между потребностите на хора и животни. И в малко повече мисъл, когато оценяваме факти и събития. Едва след това да взимаме решения.

Споделете:

Прочетете също

Никопол празнува на 12 и 13 август

Община Никопол. Снимка – интернет. Община Никопол с празнична програма по случай празника на града. …

2 Последни коментари

 1. Това да го напишете трябва да сте много глупави уважаеми журналистчета . Хайде хвърлете пиратка покрай куче или котка да видим дали няма да побягнат , разбирам че ви е яд на цялата простотия в България , но тази инициатива ви е най малко виновна за това .Лично мен като бебе са ме крили в тоалетната за да не рева от тази глупост , а най тъпото е че разни пубери гърмят по всяко време , сутрин рано или вечер късно

 2. Ивайло

  Тъпа е цялата схема. Искат да се популизират тези крадци от някаква си организация.Намаля им бюджета най -вероятно и си викат: Я да станеме малко известни,че ще вземат да ни закрият. Извинете ме господа ,ма това е пълна пропаганда. Изведнъж много се загрижихте за животните,като че повече от човека или мислите за вас самите. Прибирате хиляди левове на година от наще пари и все се оплаквате,че не ви стигат и вс.време не правите нищо.Животните, като моето го гушкам и вече не го е страх.Зарята е измислена от китайците преди повече от хилядолетие. И тогава е имало животни предполагам и няма доказателства това да е попречило на популацията или на каквото и да е било. Освен да забраним и гръмотевичните бурии,че на животните им прерипат мръвките. Тези из улицата за изминалата година в нашия продажен
  град, знам за 4 нападения и не са защото са гърмяни фойерверки, а че дадената организация и всяка въпросна община не си е свършила работата,за която отиват много пари и никакъв резултат. Ние пак сме виновни.Хапят хората,защото ние ги храним и по този начин НИЕ им създаваме условия,да бранят територия,чрез нормален животински инстинкт. Животните не са виновни. Само с това съм съгласен .Виновни са общината и организациите. Прибират пари а резултат никакъв. Да подчертая: това по улиците го има само в Наща мила родина. И как се процедира: от първо лице знам,не едно а 2. Хапе те улично куче,съдиш общината,взимаш 4/5хиляди пара на данакоплатците и това е поне 4 пъти в годината. А пара се е превела към общината и към организацията,за да няма тези животни по улицата. Някой прибира едни пари,а улични кучета пред всеки блок. Стотици оплаквания от нападнати хора и????? Кастрирате,щамповате и връщате на улицата. До кога? До кога някакви смешници в тая държава ще се опитват да се изтъкват на гърба на животните без те да са си свършили работата и на 1% ще ми се правят на СЗО .нямаме си други тревоги и ограничения пък и още от някакви си псевдо организации спонсорирани от наще данъци . Мислите си към е тоя,не зачита животните.ще ви разкажа: отивам на обект да шпакловам,на приземен етаж. Влизам вътре и срещу мен Уулица(вид сова) звъня на бг организацията на която им се плаща от наще пари и те ми казват да се оправям сам. Намали свободни хора. Значи много заети. Звъня на друга организация предполагам,че не е държавна. (Не твърдя) организацията се казва „ЗЕЛЕНА БЪЛГАРИЯ“ УНИКАЛНИ ХОРА. И те бяха заети в цялата страна. Но най- близкият им човек бе в Благоев Град. На 1 час от с. Извор. Хората са наистина истински природозащитници и все пак пратиха човек колкото и да бя а заети. Уулицата бе с наранено крило от вентилацията ,през която бе влязла и предадена. На следващият ден ми се обадиха да ми кажат, че птицата се възстановява и ще оцелее. Около 5 часа съм чакал природозащитник да си свърши работа. За да се спаси птицата. Казвам го ,за да няма грозни коментари от рода:ма ти не обичаш кучетата или животните. Обичам ги искрено и ще направя всичко за беззащитно живо същество.
  2ри случай: пиян мъж примамва коте,хваща го и смазва от цимента с изключителна злоба. Котето до ден днешен живее и се гледа от добър човек,благодарение на инициативата на няколко човека ,обичащи животните.
  Събрахме сумата от 800лв за операция за да живее това (подчертавам улично ничее коте.)
  И ето тук ще напиша,как по много елементарен полицейски начин,не че съм полицай:)Аз съм об.човек.
  Да чуят всички няколко стотин“ умни глави „в нащо законодателство и парламент.
  Имаш куче (животно) имаш паспорт това е ясно.
  Слагаме на всяко домашно животно регистрационни табела като на уличните.
  Аз решавам да си изхвърля кучето на улицата,както се процедира масово.
  Хапе ме кучето. Дадената институция,която я имаме и само и се плаща, а няма резултат. Отива по сигнал и хваща кучето. И не общината да плаща с наще пари и да краде пари отпуснати за животните,без да е направила нещо. А по регистрацията да се подвежда под отговорност даденият собственик.
  Да се контролират дадените организации дали не пускат умишлено кучета от приютите,което се прави постоянно,а там какви пари се въртят.
  Та скъпи съграждани.
  Утре ще се появи някаква си пак организация и ще вземе да ни забрани да се забавляваме.
  То само това ни остана от всички тези ограничения, уж не забрани,не лишения.
  P.S. към уважаемите природозащитници.С риск да ме блокират след тези мои изказвания до момента. Да кажа:имам 2 кучета и тези кучета умазват козината не от фойерверките, а когато има гръмотевици.Природа:) Обичам я с цялото си същество

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.