Отец Паоло Кортези от Белене: Човек винаги е дар от Бога!

Отец Паоло Кортези пред Втори обект на концлагера „Белене“. Снимка – „Плевен прес“.

Сретение Господне е християнски празник, който се чества на 2 и 3 февруари, според източноправославния църковен календар.

40 дни след раждането на Господ Иисус Христос, света Дева Мария Богородица донесла Младенеца в йерусалимския храм, според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога . Това било установено за спомен от избавянето на израелските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък.

Затова всеки първороден като собственост на Господ бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен.

След навършване на 40 дена от рождението, майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката била бедна, принасяла гургулица или два гълъба.

Сретение Господне е един от 12-те големи християнски празника и един от четирите посветени на Божията майка. „Сретение“ означава „среща“ и на него се чества четиридесетия ден от раждането на Исус Христос и посрещането му от праведния Симеон.

Оттук е останал и християнският обичай майката да носи детето на 40-тия ден в църквата.

Празникът е установен още в ранните векове на християнството, особено тържествено е честван по времето на византийския император Юстиниан Велики /527-565 г./.

В българската народна традиция на 2 февруари се празнува Петльовден. Това е  народен празник  за стимулиране на плодовитостта на момчетата. На някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

Отец Паоло Кортези е свещеник в гр.Белене. Той е роден на 31 март 1974 г. в Бергамо.   Следва богословие във Верона и една година е специализант в Рим. Принадлежи към Ордена на мисионерите пасионисти. През октомври 2010 г. е изпратен в България. От 8 септември 2012 г. е ректор на светилището на Евгений Босилков и енорист на църквите „Рождение на Блажена Дева Мария“ и „Свети Антон Падуански“ в Белене.

 През 2014 г. открива в Белене  Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания, създавайки шест работни места. През същата година инициира граждански комитет „За остров Белене“, за изграждането на Парк-мемориал на мястото на бившия лагер „Белене“ на остров Персин.  През 2015 г. създава сдружението с нестопанска цел „Културен център Евгений Босилков – Белене“.

На 21 декември 2016 г. е награден с Почетен знак на президента на Република България за приноса му „за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим“.

Срещаме отец Паоло Кортези на поклонението на остров Персин по повод  честването на Деня за почит към жертвите на комунизма.

Ето какво ни разказа той за днешния християнски празник Сретение господне и за работатат си в Белене:

„Католици и православни почитат на 2 февруари Сретение Господне. В края на февруари започват великденските пости и за двете общности. На Сретение Господне ние споменаваме родителите на Исус Дева Мария и Свети Йосиф, които носят на този ден малкия Исус в храма. Този ден е своеобразно посвещение на детето в християнство. За католиците това е важен ден. Ние го сравняваме с представяне на Дева Мария в храма. Това е жест, чрез който родителите виждат детето си не само като плод на любовта си, но и като  дар от Бога. Това е много важно в наше време. Човек винаги е дар от Бога. Младите родители вече нямат тази вяра и малко са се отдалечили от традициите. Тук в Белене католическата общност е към 2 хиляди вярващи. Редовно посещават неделната служба около 200 човека. В Белене останаха по-възрастни хора и вярващите в храма на неделна евхаристия / религиозна служба/ са по-малко. Стараем се да поканим младите и да провокираме любопитството им. На литургия младите тук пеят с китара, на Коледа правим малка пиеса. Опитваме се да говорим на съвременен език с тях. Езикът не е само азбука, то е и музика, театър, изкуство. Опитваме се да ги заинтритуваме и с  милосърдни дела. За Коледа посещаваме възрастните и болни хора с хранителни продукти.  Опитваме да помагаме и привличайки младите в това да ги учим не само да слугуваме на Бога, но и на добродетелност.

Аз съм заинтригуван от темата за мъчениците на 20 век. Когато ми определиха да се грижа за Белене и за светилището на Блажения Евгени Босилков открих това място като място за памет. Когато като 17 годишен младеж посетих Аушвиц реших, че всяко място, в което са страдали много хора е важно да бъде почитано. В този смисъл аз няма как да не се грижа за Белене, където са страдали толкова много хора.“

Сретение Господне (новгородска икона от края на XV в.) Снимка – Интернет.

Споделете:

Прочетете също

Кметът на община Гулянци връчи награда на Бранимир Петков

Снимка – община Гулянци. На 8 февруари кметът на община Гулянци Лъчезар Яков е посрещнал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *