Отбелязваме Световния ден за борба с насилието над деца

насилие деца

На 19 ноември отбелязваме Световния ден за борба с насилието над деца – изключително сериозен проблем заради широкото му разпространение  и тежките последици, които може да окаже върху детското развитие. Неоспоримо право на всяко дете е да израсне в спокойна и здравословна среда, без насилие.

Насилието над деца съществува във всички обществени групи, независимо от етническа принадлежност, социален статус, религия и пр. То води до сериозни последици и загуби за обществото, като за децата, преживели насилие, е много по-вероятно да прибягват до употреба на наркотици; да страдат от депресии и други психически заболявания; да влизат в конфликт със закона; да имат проблеми с ученето; да имат влошено психическо и физическо развитие. В световен мащаб икономическите загуби от последиците, вследствие насилето над децата, се изчисляват на 3 до 8% от световния брутен вътрешен продукт.

В България статистиката за случаите на насилие над деца е разпокъсана и непълна. Липсва обща картина, която да даде реална представа за случващото се и за пълния мащаб на проблема.

По данни на Агенцията за закрила на детето 80% от докладваните случаи на насилие в България се случват в дома на децата, а според проучване на БАН всеки 5-ти ученик у нас е жертва на тормоз. Проучванията показват също, че много случаи на насилие остават скрити.

Насилието поражда насилие. Преживяното насилие в детството влияе на поведението на човека по-късно.

Важно е родителите да знаят, че ангажиментите за здравето и бита на детето са само част от грижата за него. Нужно е да има общуване в семейството и детето спокойно да споделя, защото формите на насилие не са само физически, а и психически, сексуални, емоционални. Детето възпроизвежда семейния модел и ако у дома има насилие, то също ще насилва. Нужно е в процеса на възпитание на детето активно да участват семейството, училището и всички останали от неговата среда.

Споделете:

Прочетете също

ROBERTO

RIP Роберто Кавали

Снимка – Офнюз. На 83-годишна възраст в родната Флоренция е починал Роберто Кавали. Кралят в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *