Осмото издание на международния китарен фестивал от 19 до 22 юли в Плевен създаде повод за споделена радост

kitaren festival Pleven
Осми
китарен фестивал – Плевен. Снимка – личен архив.

За осми пореден път Плевен бе домакин на Международния фестивал по китара от 19 до 22 юли тази година.   Лятната китарна академия събра преподаватели и ученици от цялата страна и чужбина в една приятелска атмосфера. В рамките на събитието се проведе  обучение на начинаещи и напреднали ученици в индивидуални и групови часове, китарни ансамбли и лекции, музициране сред природата основно в парк ,,Кайлъка”. Академията завърши с концерти на 22 юли  в зала ,,Божко Шойков” в Национално училище по изкуствата ,,Панайот Пипков”. От 11.00 часа се проведе концерт на солистите. От 18.30 часа прозвучаха   ансамблови изпълнения и световни премиери на творби, написани специално за събитието. Фестивалът се организира от НУИ ,,Панайот Пипков”, сдружение ,,Изкустовото до мен” и читалище „Лик”.  

Николай Михайлов, преподавател в училището и основател  на фестивала разказа историята на едно събитие, придобило популярност и  значимост в музикалните среди. ,,Класическата китара  е една от най-младите специалности в училището, вече е  на 10 г. Стремях се  да създам условия за изучаване на този инструмент в Плевен. Професионалното ми оформяне се  осъществи  при доц. Росен  Балкански (преподавател в Национална музикална академия ,,Проф. Панчо Владигеров”). Върнахме  се в  родния град със съпругата ми Милена Грамова-Михайлова  и започнахме да преподаваме в училището. Не сме се замисляли, какво да направим, за да привлечем ученици. В началото  класът ни се състоеше от три деца.  Засиленият интерес към инструмента  се дължи на ясно поставените цели на преподавателския екип. Нашият колгега Стефанос Димитриу (от Кипър) също е студент на доц. Балкански. Школата в Плевен е създадена и вдъхновена от преподавателя и композитора доц. Балкански. С годините започнахме силно да наблягаме на мотивацията на учениците. Събитията, които създадохме,  също увеличиха интереса.  Такова е и вече осмото издание на лятна китарна академия”, разказва Николай Михайлов.

,,По традиция имаме една ансамблова част, в която предварително се дава материал, децата се разделят на групи по степен на напредналост  и представят наученото на заключителния концерт. Тази година преподавателите на майсторските класове бяха в  изключително силен състав – Атанас Уркузунов, преподавател в консерватория ,,Морис Равел” в Париж и Антоан Гереро, преподавател в Испания, родом от Франция. Константин Кучев от Плевен преподава в София. Този екип позволява всеки ден децата да имат по един час индивидуално обучение и групови занимания.  Ние се  грижим за творческото им вдъхновение със специализирани курсове и по пеене. Така децата получават възможност да прилагат тези умения и да придобият усещане за свобода, които да влагат и в класическото музициране”, допълни  още Николай Михайлов.

Един от редовните гости на събитието е  преподавателят  по китара Боян Дойчев (НУИ ,,Добри Христов”- Варна). Той отправи своите благопожелания към колегите си организатори от Плевен преди началото на втория концерт: ,,С едно пожелание, тази цифра символ на безкрайността (осем) да продължи и след нас.  Смисълът на това, което правим, е да оставим от нашия опит на тези малки звездички, които растат. Много е вълнуващо да виждаме как с всяка среща стават все по-достойни на сцената. Близката среща с преподаватели от различни места по света е много специален момент. Това наше ,,братство, китарно семейство” се среща на едно място, за което не може да се разкаже, а  трябва да се преживее. За няколко дни се зареждаме с опит, емоции и желание отново да се срещнем. Нашето пожелание е  ,,без празни години”,  а да сме все така усмихнати и щастливи и нека Плевен подкрепи концерта, който може да се преживее само тази вечер!”. 

Колегата му Константин Кучев (родом от Плевен, преподавател в китарни школи в София) също изрази своето възхищение  от събитието: ,,Това  е една традиция, която всеки път очаквам с вълнение. Тези мотивирани деца вървят по един път, който ги развива като личности. Те греят с особена светлина! Виждам колко много са израстнали. Радвам се, че обменям творческа енергия с тях. Те очакват академията с нетърпение. Нека се развива напред!”, пожела Константин Кучев.

Концертът на ансамблите бе открит   със световна  премиера на   композицията ,,Миниатюра” от Стефанос Димитриу (преподавател  в НУИ ,,Панайот Пипков” и артистичен директор на ансамбъл.  ,,Композицията ми ,,Миниатюра” е  много подходща за ансамблово изпъленение от най-малките инструменталисти. Творбата носи спокоен характер и те лесно я възприеха. Всички са много талантливи и носят нещо специфично и уникално. От самото начало навлязоха в творбата. Много съм зареден с положителни емоции, че съм част от това събитие!’’, изрази вълнението си преподавателят.

За първи път прозвуча и  творбата на доц. Росен Балкански, озаглавена ,,Балада” . Тя е вдъхновена от учениците в   академията. ,, Възхитен съм от всички участници, защото дори на първата репетиция вече сглобихме произведението. Всички го свирят с невероятно настроение и усет, нещо изключително важно за мен като автор. Много съм щастлив, че участвам в тази лятна академия. Тук работя с деца, които са ученици на моите студенти. Факт е, че имаме създадена традиция, която кара нещата да вървят напред. Стъпка по стъпка се постига приемственост и може да се каже, че класическата китара в България има традиции”, споделя доц. Росен Балкански. Според него,   вече се виждат прекрасни резултати. ,,Неведнъж съм забелязвал  промяната в децата, в мига, в който се докоснат до класическата китара се променят дори в начина си на живот. Невъзможно е тези деца да се интересуват от чалга.   Отдалечаваме ги от технологичните болести   и ги въвеждаме в  реалния свят. Възхищавам се на г-н Михайлов, че успя да създаде такива големи събития. Тази година по известни причини участниците са по – малко, обикновено са доста повече. Това са събития, които променят всички към по-добро”, коментира доц. Росен Балкански.

Николай Михайлов подчертава, че събитието няма конкурсен характер. Организаторите  неуморно работят от самото начало вече седем години за развитието на китарната школа. ,,Търсили сме помощ и от Община и държава, но към днешна дата, не сме се почувствали подомогнати в направеното от нас. Щастливи сме, че има местен бизнес, който ни помага. От самото начало  в неизменна помощ ни е ,,Лайнс клуб”- Плевен. Домакините от Туристически дом правят много, за да се справим в специалната обстановка. Един голям екип се грижи всички деца да се чувстват  спокойни и да се забавляват”, разказва Николай Михайлов. ,,Специално място сме отделили и на събития сред природата, да свържем децата с нея. Една от основните цели на академията са повече часове на открито. Музиката е един език, средство, чрез което хората да се почувстват по-близки. В един момент потребността от телефоните намалява и се общува истински”.

Доц. Росен Балкански обяснява, че децата греят, защото се свързват с връстниците си, с преподавателите, обменят мисли и идеи. ,,В срещата с природата и при музицирането, при което вселената идва в нас, се случват чудеса”. Концертите  на 22 юли  в зала ,,Божко Шойков” се превърнаха  в празник на споделената любов към китарното изкуство.

Виолета Кръстева

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *