Осигурени са средства за многофункционална Спортна зала в Плевен

100 МИЛИОНА ЛЕВА СА ПЛАНУВАНИ ЗА ЗАЛАТА В ПЛЕВЕН И „ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ” В СОФИЯ.

Георг Спартански, кмет на община Плевен и Радостин Василев, министър на младежта и спорта. Снимка – Плевен прес.

Средства за проектиране и изграждане на многофункционална Спортна зала в Плевен, са осигурени. Работи се усилено от екипите на Министерството на спорта и Община Плевен за по-бързо придвижване на съгласувателните процедури. Това се разбра по време на посещението в Плевен на министъра на спорта Радостин Василев на 17-ти май, по повод отбелязване Денят на спорта и кампанията „15 минути спорт“, която стартира от Плевен.

По този повод кметът на Плевен Георг Спартански и министърът на спорта Радостин Василев дадоха пред медиите повече подробности:

Георг Спартански:

„Ако беше лесно да се направи тази зала, тези преди нас за 40 години щяха да го направят. Наслушахме се на всякакви фантасмагории.

Към този момент има решение на Общинския съвет за стария терен до „Кайлъка”. Няколко пъти сме искали от различни правителства да ни съдействат, но това правителство и този министър са първите, които ни чуха, че имаме проблем със спортната инфраструктура.

До сега ни се отговаряше, че не сме приоритет, не сме от правилната страна на политическата барикада. Подаваме проекти, но не се получава, а от последната олимпиада има три златни медала, от които два са от Плевен.

Явно, че новото ръководство на Министерството вижда тези факти, знае какви са спортните успехи на Плевен не само в миналото, но и в настоящето. И в момента процедурата по препроектиране на Спортната зала е на масата на РИОСВ в Плевен за съгласувателно писмо, както и в Националния институт по културното наследство също трябва да има становище по проектите, които са за промяна на Общия устройствен план /ОУП/, съответно и на Подробния устройствен план /ПУП/. Защото стария проект беше в по-малък обем. Залата бее без лекоатлетическа писта. Сега министърът предложи /Радостин Василев, б.а./ да мислим по-мащабно и да направим лекоатлетическа писта + хотелска част, която да осигурява на спортисти при национални и международни прояви близост до спортното съоръжение.

Най-значимото е спортния плувен комплекс, който също наша амбициозна цел. И сега, ако някой „не ни мине път”, при предстоящата актуализацията на бюджета приоритет на Министерството на спорта да се стартира с 2 от 4-те предвидени спортни центъра, първият от които е в Плевен, вторият – „Червено знаме” в София.  

Надявам се, че след като ние си свършим работата в бързи темпове със съгласуването на ОУП-а и ПУП-а, да можем веднага да внесем на сесия в Общинския съвет проекта за решение в тази част. След което като има вече готов проект за решение, да дадем този нов препроектиран терен  с ново вече предназначение на държавата като дарение,  държавата да извърши практическите процедури след осигуряване на финансирането. Да се извърши избор на проектантски екип, който да оформи нещата архитектурно  и изпълнител, който да извърши физическата част.

Дай Боже, тези неща да се случат, защото 40 години плевенчани чакат това.  И тук е момента да кажа, тъй като съм коректен човек, че Министерството на спорта е одобрило нашия „многострадален” проект, който от години опитваме да бъде приет, но отговорът винаги е бил „принципно приемаме, но няма пари и не сте ни приоритет за отопление и климатизация на целия спортен комплекс на „Спартак”.

Отделно имаме проект по „Красива България” за пълна подмяна на подовата настилка на волейболната зала, с ремонт на цялата зала от пода до тавана. След като излезе решението на Министерството за финансиране на климатизацията и отоплението,  ще стартираме бързо избора на изпълнител”.

Радостин Василев:

„Това, което г-н Спартански подробно обясни, е работено 3 месеца от 2 големи екипа на общината и на Министерството на спорта. Много спънки имаме по пътя, но мисля, че вече сме на финалната права. Съгласуванията ще минат бързо, впоследствие имота ще бъде прехвърлен на Министерството и ние ще проектираме. Няма да правим инженеринг както е било до сега. Първо проектираме, от там става ясна количествено-стойностната сметка и след това възлагаме изграждане.

За двата проекта, които сме заложили – спортна зала в Плевен и „Червено знаме” в София, сме отделили 100 млн. лв.  След количествено-стойностните сметки ще видим дали се нуждаем да имаме преходен бюджет, т.е. да предвидим средства за догодина, ако при строителството не стигнат парите. Но едва ли ще се наложи.

Залата я прави Министерството на младежта и спорта с държавни средства. Но за да се прави от нас, общината е така добра да ни прехвърли имота. А за да ни го прехвърли първо трябва да му се оправи юридическия статут, защото към момента е малко сложен. Пълно съдействие имаме от община Плевен. Средствата са осигурени още при първия бюджет. Сега при актуализацията просто ще трябва да ги заявим.

Надявам се, че до края на юли – началото на август ще приключим с всички съгласувания, после ще ни трябват 3-4 месеца за проектиране на залата, защото тя трябва да бъде умна зала. А не както доста зали преди нея, защото ще правим залите по един път. Но да останат така както трябва, за да могат всички деца и тези от Спортното училище да я ползват когато е държавна и е сигурно, че няма да фалира.

И другото сигурно нещо е, че разходите за персонал,  поддръжка на залата и всичко свързано с тази поддръжка, е грижа на държавата. Защото това е нейната социална роля. А не както бяха изоставени общините в голямата си част с имоти, които нямат никакъв шанс да поддържат и затова през последните 30 години тези имоти рухнаха.

Ангажиментът ни е абсолютно сериозен към плевенчани и ресорният министър хвърля много работа с неговия екип, както и заместник кмета на Общината с неговия екип”.

Министър Василев информира, че нещата така се правят, че да продължат и при следващо управление на страната. Добави, че проектантът на първия проект за зала, на когото са изплатени всички дължими суми, е отказал да преотстъпи проекта, за да бъде осъвременен и подходящ за модерна многофункционална Спортна зала. Затова се налага ново проектиране. След което чрез обществена поръчка ще бъде избран изпълнител на проекта.

Залата ще бъде подходяща и за концертни изпълнения, като всички изисквания за това ще бъдат заложени в новия проект. „Това ще бъде съвременна европейска зала, с която Плевен не само да се гордее, но и да развива спортен туризъм, бизнес събития и културни прояви”, категоричен е министър Василев.

Община Плевен и Министерството на младежта и спорта продължават със съвместните си усилия дълго чаканата зала да стане реалност във възможно най-скоро време.

Споделете:

Прочетете също

От 6 юли започват проверки от Държавен фонд „Земеделие“

Снимка – Държавен фонд „Земеделие“ Започнаха кръстосаните проверки за Кампания 2022. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.