Начало | Новини | Осветиха знамето на ВВВУ “Георги Бенковски” – гр. Долна Митрополия

Осветиха знамето на ВВВУ “Георги Бенковски” – гр. Долна Митрополия

Снимка – Плевен прес.

В църквата „Света троица” – Плевен бе извършен тържествен ритуал по освещаване знамето на ВВВУ „Г. Бенковски” – гр. Долна Митрополия. Ритуалът отслужи отец Красимир Кръстев съгласно канона на БПЦ и Устава на ВВС на РБългария. Ритуалът бе предшестван от знаменна рота предвождана от Представителен духов оркестър на ВВС.

След освещаването и поръсване на знамето със светена вода отец Красимир Кръстев произнесе благодарствено слово към пазителката на християнската вяра – БПЦ и воините, които защитават тази вяра и земята на България. „Пазете небето ни, то е на всички ни”, обърна се отец Красимир към знаменосците и военнослужещите.

Снимка – Плевен прес.

Първият знаменосец на възстановеното училище е старшина Милен Симеонов, който е от Плевен. Асистенти на знамето са старшина Евгений Христозов и старшина Христо Бикяров.

Ген. Юлиян Радойски – началник на ВВВУ “Г. Бенковски”. Снимка – Плевен прес.

Генерал Юлиян Радойски сподели пред журналисти интересни моменти от историята на знамето. „Историята на знамето, което беше осветено днес, е много интересна. През 2001 г., след разпореждане на тогавашния военен министър Свинаров, бойните знамена на всички формирования трябвало да бъдат сменени. Сщата година във войскови район Долна Митрополия пристигат две знамена – едното знаме за Учебната база, а другото – за военновъзвушното училище. Но точно в този период е реорганизацията на военното училище и бойното знаме не е връчено.През всичките тези години знамето се пази, чака възстановяването на училището, за да бъде връчено”, заяви ген. Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Г. Бенковски” – Долна Митрополия.. Тържественото  връчване на осветеното знаме ще бъде на 20-ти януари, понеделник.

Прочетете също

Ремонт на площадите в четири населени места извършва Община Гулянци

През месец август стартираха дейностите по проекта на Община Гулянци „Реконструкция и благоустрояване на площадни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *