Осветиха бойните знамена в Плевен

Снимка – Плевен прес.

Днес, 6-ти януари 2022 година, от 11.00 ч. на площад „Възраждане“ в Плевен се състоя ритуал по освещаване на бойните знамена. Присъстваха заместник областният управител Иван Петков, кметът на Община Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет-Плевен Мартин Митев, представители на местната власт от областта, командирите на формированията, част от ВВС и Сухопътните войски и председателите на военно-родолюбивите организации.

Поради противоепидемиологичната обстановка представителните знаменни групи бяха със символична численост.

Плевенски свещеници отслужиха водосвет и молитва „За успех на народа”, след което осветиха бойните знамена на ВВВУ „Георги Бенковски“, Единния център за начална подготовка, Военновъздушна учебна база, Областната организация на съюза на  офицерите от запаса и резерва, Асоциацията на Сухопътните войски, Дружество „Военноинвалид” и клуб „Традиция”.

Слово произнесе началникът на ВВВУ „Г. Бенковски“ ген. Юлиян Радойски, който каза:

„Бойните знамена са светините на българската армия. Те са тясно свързани с паметните боеве и събития от националната ни история. Ние ги наричаме светини, защото те са напоени със спомена за нашите бащи, деди и прадеди. Свещена е и символиката, която е изобразена върху тях. На видно място върху диплите им са извезани светият кръст и словото „С нами Бог“.

Освещаването на бойните знамена се прави всяка година. Тази циклична повторяемост няма случаен характер. Чрез църковния ритуал се цели да се пренесе Божията благодат в ритуала свързан с освещаването на бойните знамена, който води началото си от дълбините на родната история.

Първите податки за наличието на дейности от подобен характер, са свързани с царуването на Симеон Велики. На 20-ти август 917 година, на неговата войска предстои да даде решителен отпор на византийската армия в района на р. Ахелой. За да вдъхнови и насърчи своите войници, българският цар дава заповед да бъдат осветени знамената, които ще поведат войниците в боя. От тогава победата е тясно свързана с ритуала „Освещаване на бойните знамена“. Традицията се предава във времето и до наши дни“

По-нататък в словото си ген. Радойски посочи, че с падането на България под турско робство се прекъсва този ритуал, но традицията на освещаването на знамената поддържат хайдушките чети и дружини по онова време. Осветени са и знамената на Априлското въстание. На 18 май 1877 година е осветено и Самарското знаме, което е връчено на българското опълчение.

След Освобождението ритуалът е подновен с цялата си тържественост от българското правителство. Традицията се изпълнява ежегодно до 1946 година. Възстановена е отново през 1993 година. Тогава се връчват и новите образци бойни знамена.

Беше подчертано, че няма пленено българско знаме или такова, което да се намира в чужд музей.

В края на словото си ген. Радойски каза: „Заради паметта на нашите предци, днес в този тържествен момент, ние категорично заявяваме, че ще бъдем достойни наследници на достойни предци. Честит благословен празник“.

Вижте кратък фоторепортаж от събитието.

Споделете:

Прочетете също

„Забавно лято” в плевенското село Асеновци

Снимка – НЧ „Съзнание – 1894“ с. Асеновци На 4 юли са стартирали летните занимания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.