Окръжна прокуратура – Плевен за смъртта на работника в Червен бряг: Били са предприети същия ден действия по сключване на трудови договори

Дияна Илиева – говорител на Районна прокуратура – Плевен.

На 27-ми октомври публикувахме статията Булевард „Европа“ в Червен бряг взе първата си жертва, в която информирахме за смъртта на затрупания с пръст в 6-метров изкоп работник от село Реселец, община Червен бряг. Припомнихме, че въпросният булевард „Европа” се ремонтира по проект, чиято стойност е над 4 млн. лв. Както и, че работниците на обекта са били без трудови договори, за което Информираха от Инспекция по труда – Плевен. По случая се води досъдебно производство и има наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Плевен.

„Плевен прес” потърси отговор от Инспекция по труда за фирмата отговорна за смъртта на работника. Поместихме отговора на директорката на Инспекцията Радослава Иванова Инспекция по труда – Плевен: Много трудно е да се уточни коя е фирмата изпълнител по проекта за водния цикъл в Червен бряг

Потърсихме отговор и от Окръжна прокуратура – Плевен. Ето какво информира Дияна Илиева – говорител на Прокуратурата:

Г-жо Илиева до къде стигна проверката по случая със смъртта на работника в Червен бряг?

На 28 октомври, около 10:50 часа получаваме сигнал, че има затрупан мъж в изкоп със земна маса при извършването на ремонтни дейности в Червен бряг. Веднага е извършен оглед на местопроизшествието от следовател към окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Плевен.

С това първо действие по разследването се счита, че е започнато досъдебно производство. Текстът, по който се води и е образувано е по 123 ал. 1 от НК и е под надзора на Окръжна прокуратура.

Какво се установи по случая до момента?

Установено е, че обекта на който е станала трудовата злополука, е във връзка с работата по проект на Общината, по който е имало обществена поръчка, която е спечелена от консорциум от две търговски дружества. Имат договор за възлагане, които в процеса на този договор е трябвало да я извършат.

На този фатален ден конкретно са извършвали изкопна дейност по подмяна на тръби по бул. „Европа“. Един от служителите на двете дружества, които са в този консорциум, всъщност се явява изпълнител, и е ангажирал за този ден двама мъже. По данни от делото, тези двама мъже нямат трудови договори. По данни на свидетелски показания на част от разпитаните свидетели, са били предприети същия ден действия по сключване на трудови договори. Били са им изготвени бланкови документи.

Знае ли се причината за фаталният край?

Единият от тези двама работници е слязъл в изкоп направен от багер, който е бил с дълбочина 4 метра. Реално огледа е установил, че този изкоп е бил обезопасен с подпори и укрепления. Факт е, че е имало такива. В момента, в който започва ръчно с лопата да оголва и установява местонахождението на старите тръби, които са подлежали на подмяна, се предизвиква свлачище, което го е затрупало. Към момента са готови съдебно медицинската експертиза, която казва, че смъртта е настъпила в резултат на травматични увреждания на главата и тила. Най-вероятната причина е ударите от тези укрепления, които реално са съществували. Смъртта не е от задушаване.

Кои са разпитаните лица до този момент?

До този момент в досъдебното производство имаме много разпити. Всички, които са присъствали на инцидента са разпитани. Представителите на търговските дружества също са разпитани. Кметът на община Червен бряг, също е разпитан по досъдебното производство. Към момента не са представени документите от проверките, които трябва да извършат Инспекция по труда и ДНСК. Очакват се всеки момент. След като бъдат представени ще бъде назначена комплексна техническа експертиза, която вече ще изясни напълно, какви са точно причините за възникването на инцидента и имали ли нарушения на правилата по безопасност на труда. И съответно ако има такива нарушения, има ли причинно – следствена връзка между нарушенията и настъпилата смърт.

Какви ще са санкциите за виновните след приключване на проверките?

Аз мога да ви кажа при нас ако се установи вина на някой от отговорниците на обекта, ще има наказателни санкции.

Това са отговорите на Окръжна прокуратура. От там отказаха да съобщят имената на търговските дружества образували консорциума, който е поел обекта в Червен бряг на стойност над 4 млн. лв. Знаем, че това са плевенска и софийска фирма, но не можем да обявим имената им към момента. Остават много въпроси, на които следствие и прокуратура трябва да дадат отговор. Като например: Има ли политически чадър над тези фирми ? Има ли проверки на Инспекция по труда на тези фирми за сключени трудови договори при започване на обекта ? Каква е отговорността на Строителния контрол и кой е упражнявал този контрол на обекта ? Има ли практика да се наемат роми без сключени договори и да им се плаща на ръка за деня ?

Ако тези въпроси не получат своя отговор, в община Червен бряг ще има и други подобни случаи. Ако вината се стовари единствено на работника, влязъл в изкопа – значи политическият чадър е всесилен в тази община. И не само в нея.

Снимка – „Плевен прес“.

Споделете:

Прочетете също

Община Плевен приема документи за кандидатстване по програма за саниране на многофамилни жилищни сгради

КРАЙНИЯТ СРОК ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ОТ СДРУЖЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ Е ДО 17:00 ч. НА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *