ОИЦ-Плевен бори различията между регионите с нов регионален подход

361594083 5960428457394441 5833607192271212932 n

Николета Минчева. Снимка: Плевен прес

С интегрирания подход при инвестирането на европейски средства от 2021 до 2027 г. се намаляват различията между регионите, както и вътре в тях. Това обясни Николета Минчева, експерт „Комуникация и информация“ в Областния информационен център – Плевен.

Ключова характеристика в новия регионален подход е партньорството и сътрудничеството между държавните органи, областната администрация, общинските власти, бизнеса, академичната общност, неправителствените организации и гражданите. Това е необходимо, за да се осъществят инвестиции, съобразени с местните особености, които ефективно използват потенциала на съответната територия.

Николета Минчева акцентира, че подходът ще се реализира чрез изпълнението на концепции за интегрирани териториални инвестиции. Обикновено това е комбинация от няколко проекта, които заедно с други – вече осъществени или предстоящи дейности, допринасят за постигане на целите и приоритетите.

Процесът се ръководи от Програма „Развитие на регионите“, но се финансиране и от програмите „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, „Образование“, Програма „Околна среда“ и „Развитие на човешките ресурси“.

Инвестициите се подбират основно от Регионалните съвети за развитие. Концепциите, подадени в Северозападния регион на планиране, ще бъдат оценявани според приноса им за регионалното развитие. Най-голяма тежест ще имат проектите, подобряващи териториалната свързаност, устойчивото развитие и намаляващи неравенствата. Следващият по значимост критерий е запазването и развитието на човешкия капитал, който включва достъпа до качествено образование и здравно обслужване, социални услуги, култура и спорт. Третият критерий ще оценява приноса на концепцията за развитието на икономиката в Северозапада – дали насърчава инвестиционната активност и конкурентоспособността на местния бизнес, както и устойчивото използване на местните ресурси.

В изпълнението на новия подход екипът на ОИЦ – Плевен съдейства на заинтересованите страни да си партнират, координира подготовката на концепциите, разяснява и популяризира възможностите за изпълнение на интегрирани териториални инвестиции. Експертите формират и звеното за публични консултации, което ще организира представянето и общественото обсъждане на подадените концепции.

За да е успешен регионалният подход, планираните дейности трябва да имат широка обществена подкрепа и да са инициирани от местната общност.

Първата възможност за кандидатстване вече е отворена и концепции могат да се подават до 27 септември 2023 г. през електронната платформа ИСУН 2020.

Споделете:

Прочетете също

pozhar

Пожари унищожиха селскостопански постройки, къща и 70 декара ечемик

Небрежност при боравене с открит огън е причина за пожар в селскостопански постройки и суха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *