Ожесточена лидерска битка в Плевен

Водачите на листи в Плевен са лица с обществен, експертен или политически авторитет

ЛИДЕР 3
Снимка – интернет.

В Плевен се очертава ожесточена битка между водачите на партиини листи. В почти всички областни градове картината е същата. В Плевен обаче, тя е  интригуваща по няколко причини:

  • Плевен е от малкото градове, в които ГЕРБ не успя да спечели кметските избори през 2015 и 2019 година.
  • Разцепление в структурите на ГЕРБ и преминаването на част от членовете в партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България”.
  • Наличието на 9 мандата, което дава възможност на повече депутатски места за партиите.
  • Географското му местоположение като възможности за бъдещи сделки от всякакъв характер.

Очаквано, най-голям е интересът към двубоя ГЕРБ – БСП. Червената партия първа обяви водача на листата си в Плевен – проф. Румен Гечев. Малко след това и състава на цялата листа. Това ѝ даде предимство по отношение активиране на вота и стягане на редиците. Изборът на проф. Румен Гечев за водач е резултат от решението на Нинова да се заложи на ”хора с професионална експертиза в областта на икономика, право, медицина и инженери”

Проф. Румен Гечев е респектиращо име в областта на икономиката у нас и в чужбина. Доктор на икономическите науки, преподавател в УНСС, депутат в 42, 43 и 44-то НС, член на НС на БСП, вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов /1995 -1997 г./.

Цялата професионална и политическа биография на проф. Румен Гечев го прави труден за преодоляване противник в едни предизборни дебати. С него БСП вади в Плевен тежката артилерия за тези избори.

Срещу проф. Румен Гечев се очаква ГЕРБ да отговори с  познато лице от управлението. Според публикация в „24 часа” това може да бъде Младен Маринов. Роденият в Тетевен бивш министър на вътрешните работи е офицер от МВР и юрист. През 2020 година Борисов го сваля от поста министър на вътрешните работи заради това, че е имало грубо отношение към протестиращите, както и заради недобрата работа на полицията по време на протеста в парка “Росенец”.

За водач на листата на ГЕРБ – Плевен, се спряга и името на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н.. Почетният ректор на Медицински университет – Плевен е единственият гинеколог – член кореспондент на БАН. Редови членове на партията споделят, че в ГЕРБ търсят личности с голям обществен престиж, за да привлекат гласовете на избирателите. Сред възможните варианти е и сегашният областен председател на партията и областен управител на Плевен – Мирослав Петров. Според гербаджии дългогодишният му опит в МВР и двете висши образования, са в негова полза. Но неуспехът му в Местни избори 2019 като кандидат за кмет на ГЕРБ, може да се вземе предвид от Борисов. За него Плевен е проблем за партията. Както с разцеплението в структурите, така и със загубите в местните избори за кметското място. Затова упорито се търси силна фигура за водач на листата, която да противостои на БСП.

ДПС – Плевен продължава да пази мълчание относно водача на листата си. До сега това беше родената в Плевен Велислава Кръстева, PR на ДПС и депутат в 44-то НС. По всяка вероятност и ДПС ще „проветрява листите” си, коментират запознати. За водач на плевенската листа се спряга името на Станислав Анастасов, който беше министър на околната среда за месец, след като Искра Михайлова стана евродепутат. Софиянецът Станислав Анастасов е зам. председател на ДПС.

ВМРО също рано обяви кой ще води бащина дружина в Плевен. И това е Красимир Каракачанов, министър на отбраната, председател на ВМРО, депутат в 38-о, 40-о, 43-о и 44-о НС /Народно събрание/. По неговите думи той е „готов да поведе партията самостоятелно, позовавайки се на социологическо проучване, че войводите имат ръст в доверието и ще преминат 4-процентовата бариера сами” /Флагман.бг/. Дали това е така, ще се разбере на 4-ти април.

„Атака” щяла да изправи срещу Каракачанов лидера си Волен Сидеров, носи градската  легенда. Сидеров имал да си връща на Каракачанов заради подаденото в ЦИК заявление от м. януари т.г., с което се иска заличаване на партия „Атака” от коалиция „Обединени патриоти”. ВАС отмени решението на ЦИК, но коалицията се разпадна.”Атака” не е обявила публично водача си в Плевен, възможни са и други варианти, сред които и бившия общински съветник Адриан Асенов.

„Воля” и НФСБ изненадващо се коалираха и това предизвика всеобща изненада. Не толкова сред политиците, свикнали на подобни абсурди, колкото сред редовите членове на двете партии. На кого ще донесе полза подобно обединение, не се знае. Структурите на НФСБ в област Плевен почти се разпаднаха, като членовете им преминаха в други партии или се отказаха изобщо от партийна работа.Едва ли „Воля” може да разчита на партньорски гласове от НФСБ. Това затруднява избора за водач на листата на коалиция „Воля” – НФСБ”. Според запознати, по всяка вероятност това ще бъде Полина Христова, досегашен депутат на „Воля” от 44-о НС. Тя не е толкова познато лице в Плевен, за разлика от общинския съветник на „Воля” Димитър Карамфилов. Вероятно Марешки разчита на придобития депутатски опит на Христова. Все още имената не са обявени публично, така че и тук може да има изненади.

Не по-малък интерес предизвикват водачите на листи в Плевен от извънпарламентарните партии. Тук ще има зрелищна битка за народната любов.

Фаворит за нея е „Има такъв народ”. Интересът към новия политически играч е още по-голям, заради родения в Плевен шоумен Слави Трифонов. Той многократно е демонстрирал любовта си към родния град и очаквано плевенчани предполагат, че той ще води депутатската листа тук.

За сега от „Има такъв народ” все още не са обявили своя водач, но са възможни изненади, коментират запознати. Слави е нетрадиционен играч, с усет за успех. Възможно е да заложи на експерт със силна професионална биография. Такъв е неговият областен координатор Радостин Василев. Юрист по образование, кореняк плевенчанин, добре познат не само в спортните, но и в бизнес средите. Да не забравяме, че в България има само двама души, които са експерти в спортното и футболно право. Единият от тях е Радостин Василев. Твърде е възможно Слави да заложи на силната професионална биография на Василев и неговия плевенски корен.

АБВ обявиха своя фаворит и той не е изненада за плевенчани. Актьорът Веселин Плачков, който изигра образа на Левски, сега ще играе образа на кандидат – депутат. Предполага се, че ще се справи добре със задачата и на политическата сцена.  Режисьорът на този спектакъл, плевенският избирател, ще даде оценката си на 4-ти април.

„Изправи се БГ” на Мая Манолова и Отровното трио, което стана дуо, търсят победа в Плевен под името „Изправи се. Мутри вън”. Според запознати тя няма да бъде лесна, поради силната конкуренция и липсата на разпознаваеми лица на местно ниво. Предполага се, че водач на листата може да бъде областният координатор на „Изправи се БГ”, Юлиян Ненчев. Името му нашумя покрай визитите на Мая Манолова в Плевен и Червен бряг, където се застъпи за решаване проблема със санирането. По този повод Юлиян Ненчев заяви по телевизия Евроком: “Искрено се надявам санирането на еднофамилни жилища да се случва по-добре отколкото в Червен бряг, защото в Червен бряг наистина положението е много трагично. На част от хората там им се налага да ходят в собствените си жилища с ботуши, тъй като влагата е толкова много, че някой път електроуредите изгарят и това има последствие за самите живущи./Евроком/”Делници”/.

Усилено се спряга и друго име за водач на „Изправи се.Мутри вън” в Плевен. Това на директорът на ДФСГ Интелект – Емил Райков. Той бе общински съветник от БСП в мандат 2015 – 2019 година, избран с най-много преференциални гласове – 340. През 2020 година е удостоен с почетното отличие „Неофит Рилски” по случай 24 май. Емил Райков е разпознаваемо лице в Плевен, с утвърдена политическа биография. Твърде възможно е Мая Манолова да заложи на него заради гласовете, които би получил от учителските и партиини среди на БСП, несъгласни с политиката на Нинова.

Любопитство предизвиква водачът на плевенската листа на „Възраждане”, инж. Николай Дренчев. Любопитството е двойно заради нашумелия съдебен процес предизвикан от прокуратурата, която твърди, че има нередности в учредяването на партията. Както и към личността на самия Николай Дренчев. Той е организационен секретар на партията и един от нейните основатели. Малко се знае, че родителите му се преместват от Добрич в Плевен, когато Дренчев е на 2 години. Бащата е офицер, а майката е учителка. Николай Дренчев учи начално училище в Плевен, а после завършва Военно въздушното училище в Долна Митрополия. Военен пилот на изтребител МИГ- 23МЛД, четем в биографичната справка публикувана в интернет страницата на партията. Бизнесмен, семеен, с 6 деца. Тази любопитна и сериозна биография вероятно е причината Николай Дренчев да е силната фигура на „Възраждане” в Плевен. Любопитна подробност е има ли родствена връзка с известния политик Милан Дренчев?

На силна политическа фигура за гласовете на плевенчани залагат от „Демократична България”. Това е Найден Зеленогорски, лидер на движението „Достойнството на един народ” /ДЕН/. Депутат от ОДС в 38-то НС, депутат от „Реформаторски блок” в 43-то Народно събрание, като част от ДБГ, кмет на Плевен от 1999 до 2011 година. Опитен политик, той заяви при учредяването на ДЕН, че няма за цел допълнително да разцепи дясното политическо пространство, а да гради мостове за неговото обединение. Това вероятно ще му спечели гласовете на дясно мислещите избиратели, които не одобряват както роенето на партиите в дясно, така и радикалните действия на лидерите.

Плевенчани са водачите на листи и на други две партии – МИР на Симеон Славчев и „Възраждане на Отечеството” на Николай Малинов.

Листата на МИР /Морал, Инициативност, Родолюбие/ по всяка вероятност ще оглави Димитър Илиев. Той е областен координатор на партията, член на НИС и на нейния експертен съвет. В програмата на МИР са заложени 4 приоритета, между които промени в Конституцията, зануляване на дълговите пирамиди и др. За сега партията не е обявила листата си, която продължава да се обсъжда.

„Възраждане на Отечеството”, партията на отцепилия се от БСП Николай Малинов, също разчита на популярно лице в Плевен. Предполага се, че това ще бъде Пламен Александров, дългогодишен председател на „Русофили” – Плевен и музикант в Северняшки ансамбъл. Партията разчита на гласовете на русофилски настроените среди в БСП и на нерешилите все още за кого ще гласуват гласоподаватели.

Изброените до тук лица на водачи на партиини листи в Плевен, са хора с биография, което говори, че партиите разчитат не само на програмите си, но и на личностните качества на своите лица. Това прави депутатската битка в Плевен не само оспорвана, но и зрелищна по отношение на идеи и предизвикване на доверие в избирателите. Как ще го постигнат, с какви средства и на каква цена – тепърва ще видим.

Важното е да победят не партиите, а Плевен. Както и цялата плевенска област.

Споделете:

Прочетете също

8 3

Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в …

Един коментар

  1. запознат

    Чудесен анализ, но сте пропуснали ключова фигура. Владислав Николов най вероятно ще води листата на Републиканците , което означава пълен крах за ГЕРБ в Плевен и на тези избори. Зареждайте се с пуканки, голямо шоу се задава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *