Огнян Георгиев, собственик на хранителни заведения: Всички сме на ръба

Огнян Георгиев, собственик на хранителни заведения в Плевен. Снимка: Фейсбук.

Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията, заяви тази сутрин по БНТ във връзка с обявения локдаун следното: „Хората са на ръба. Финанси няма. Отворихме преди 15 дена, беше много сложно отварянето, тъй като това е много скъпо начинание. Върнахме хората от провинцията, наеха се квартири отново, мислехме, че няма да се стигне в нашия бранш до ново затваряне. Сега сме в същата ситуация”, обясни Алибегов.

Думите на Алибегов потвърди Огнян Георгиев, собственик на заведения в Плевен, когото потърсихме за коментар. Ето какво каза: „Всички сме на ръба. Най-страшното за нас е липсата на прогнозируемост. Ние не знаем кога ще ни затварят, кога ще ни отварят и по какви критерии. Сега поне ще можем да ползваме някои от мерките, защото затварянето е по национална заповед. Но и тук е трудно. Много колеги се отказват от тях, защото документите  които се искат, са страшно много. А не всеки има подготвен човек за изготвянето им. Да не говорим, че даже и да успееш с документите, помощта идва късно. А истинската помощ е навременната.

Сега се спомена, че ще бъдем компенсирани с 20 % от годишния оборот за 2019-та година. Но кои от нас, при какви условия и дали изобщо това ще стане – не знаем. Тези от нас, които имат заведения за хранене, могат някак си да преживеят с доставка на храна за в къщи. Но и това ще е до време, защото оборотите са паднали, персоналът не може да бъде поддържан. Най-тежко ще е за ресторантите в хотелите, там оборот почти няма да има. Изобщо – пълна катастрофа за нашия бизнес.”

Огнян Георгиев е убеден, че 10-дневният срок на локдауна няма да бъде спазен и по всяка вероятност ще бъде удължен. Същата позиция изрази и Ричард Алибегов пред журналисти, по повод новата мярка от понеделник.

Прочетете също

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс "Фолклорни приумици" за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс “Фолклорни приумици” за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

Организатори на конкурса са Народно читалище “Никола Йонков Вапцаров 1908” – гр. Червен бряг и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *