Последни новини
Начало | Култура | Общински читалищен съюз – Плевен, с отчетно – изборна конференция и ново ръководство

Общински читалищен съюз – Плевен, с отчетно – изборна конференция и ново ръководство

Общинска читалищна конференция. Снимка – Плевен прес.

На провелата се НА 26-ти октомври, конференция, 19 от членуващите в Съюза 26 читалища, обсъждаха както изминалия мандатен период, така и създалата се ситуация със спиране на субсидията им, заради заведено дело от три читалища /”Пробуда”, „Ракитин”, „Цветан Спасов”, б.а./ Трите читалища оспорват процедурата по разпределение на субсидията. Смятат, че са ощетени и завеждат дела. Следващото дело е на 9-ти ноември т.г. в Административен съд – Плевен. Докато се водят дела – издръжката на читалищата се спира, е решението на съдиите.

По този повод Стефка Григорова, директор дирекция „Хуманитарни дейности” в община Плевен, информира, че „общинските съветници ще се занимават с  проблемите на читалищата от последните седмици – неучастието в Конгреса на читалищата, финансирането на РЕКИЦ и желанието на читалищата тази структура да бъде ситуирана в Общината”.   Разяснения за предстоящото на 9-ти ноември дело, даде адвокат Пламен Иванов, който представлява на доброволни начала част от читалищата.

След което Стефка Григорова и Пламен Иванов напуснаха форума и участниците в него продължиха с дебати по въпроса с неучастието на плевенски читалища в провелия се през м. септември Конгрес на народните читалища. Както и със спиране на издръжката им от месец ноември.

Снимка – Плевен прес.

Първа се изказа Кристина Христанова, председател на НЧ „Климент Браницки – 1900” град Славяново. Тя е и председател на Общински читалищен съюз – Плевен. Пред присъстващите тя заяви:

„Според сега действащия Устав на Съюза на народните читалища – до един месец след Конгреса общинските структури трябва да направят Общински конференции и да изберат ново ръководство. Както и 3 –ма представители за Областната конференция. Днес, ние изпълняваме тази част от Устава. Тъй като от страна на Областния председател /Чавдар Луканов, председател на читалище „Ракитин”, б.а./ се заявява, че не сме уведомени за конгреса защото не сме плащали членския си внос, вие знаете, че винаги по Коледа събираме членския внос. Кой го събира – областния председател.  Къде е печата – в областния председател. Къде са кочаните с квитанции – в областния председател. Ние избрахме и касиер – колегата от читалището в с.Гривица. Областният председател не ѝ даде никакъв достъп до документация. Той събира парите, той манипулира с тях. Нищо от документацията по 35-я Конгрес на читалищата не получихме. Декларациите, които той трябваше да ни даде не стигнаха до нас. Нищо от документите по участието в Конгреса не стигна до нас. Затова и не сме се събирали. Сами си направете заключението кой е виновен в случая, кой е обсебил всичко и не дава достъп на никого. Сега като Областен председател също отсъства – поканен е, няма го.

Трябва да помислим за в бъдеще дали той заслужава да ни бъде Областен председател. Проведох разговори с няколко общински читалищни съюза – повечето от общините в нашата област не са участвали в 35-я Конгрес. Нищо не им е съобщавано, не са избирали делегати, не са информирали читалищата . Никой не знае как са избирани тези, които са ни представлявали на конгреса и по какви критерии. Кои общини да участват и кои да бъдат пропуснати. Не може един Областен председател затова, че са му намалени бройките субсидирана численост, да лиши от възможност за участие във Върховния читалищен орган нелицеприятните му читалища и общини. За мен извода е, че това е с умисъл.

 Чавдар Луканов съвместяваше длъжностите на общински и на областен председател. Мисля ,че не можа да преглътне това,  да има друг човек председател на Общинския съюз. Мисля, че неговата дейност е в ущърб на читалищната гилдия и в ущърб на колегиалността.

Думата взе и Михаил Шишков, който каза: „Няма да употребявам изрази от рода на „Аз се разграничавам от Чавдар Луканов“,  но не мога да се превърна във враг на колегите си.  Не искам да обвинявам никого –  ние всички допуснахме това да се случи! Крайно неморално е и писмото на Николай Дойнов /председател на СНЧ, б.а./ В него той пише къде е било публикувано решението да се състои конгреса – на вратата на офиса му и в Държавен вестник. А че структурите не са били информирани? Липсата на субординация по вертикала касае легитимността на взетите решения от 35 – я Конгрес. Критерият на Луканов за работа, е внасянето на членския внос и аз бих искал да проверим дали той изобщо е внасял членския внос в София. Ние в момента сме игнорирани от живота на читалищния съюз.

Изказване направи и Ивайло Атанасов /председател читалище „Съгласие”/, б.а./: „Това, което се случва в Плевен, е срам и позор за всички читалища. Ние въобще не бяхме поканени и на предишния конгрес, и затова напуснахме Съюза.  „Съгласие“ е  най-голямото и най-старо читалище в областта. На заседание на Настоятелството решихме, че ако нещата се променят ние ще подадем заявление за възстановяване членството ни в Съюза. Лицето Луканов нарушава ЗНЧ /Закон за народните читалища, б.а./ Той няма назначен секретар от дълго време, и това е най-малкото. Къде отиват наемите, къде отива членския внос, къде му е читалищната дейност. Думата „безобразия“ е много учтива. Моля ви да опитаме да се съберем и да бъде предизвикана извънредна областна читалищна конференция. По Устав са необходими три общини, за да бъде свикана. По други поводи ние сме били опоненти. Но сега за първи път направихме опит да сложим на масата реалната си дейност и постигнахме едно по-справедливо разпределение на субсидията. Нека си построим къщичката наново и да си свършим читалищната работа. И да не празнуват децата ни Хелоуин на Деня на народните будители.

Подготвили сме декларация от името на Настоятелство на НЧ „Съгласие 1869“, че на 1 декември затваряме читалището. Който иска от вас може да се присъедини към нас”.

Снимка – Плевен прес.

Своя позиция изрази и Мария Венкова /читалище „Христо Ботев”, б.а./: „Аз бях на Конгреса, на който Дойнов изключи от Съюза пловдивската организация. Това се случи защото тяхната председателка го попита защо няма отчет на дейността на Съюза по същество, а слушахме къде Дойнов е ходил по екскурзии със съпругата си. Община Пловдив е с 23 читалища само от града, вече два мандата те са изключени от Съюза, защото питат! Тези, които сега са ходили от нашата област на 35 конгрес, са ми непознати хора. Не знам кой и как ги е упълномощавал да ни представляват. Ако ние не вложим усилия да си изберем общинско ръководство и да инициираме областна конференция, такава няма да бъде инициирана от сегашния председател, за да може той да си ходи и сам да решава какво и как да прави. Ние трябва да застанем с лицата си пред хората. Не е морално от страна на Дойнов да хвърля прах върху човек, който няма никаква вина – имам предвид върху Кристина Христанова. Била съм на разширена конференция на читалищния съюз – там има само хора, които са много удобни на Дойнов. Трябва да се съберем с общините, които са елиминирани като нас и да си изберем Председател”.

След тези изказвания се премина към избор на ново общинско читалищно ръководство. Единодушно беше преизбрана за председател на Общинския читалищен съюз – Кристина Христанова.  За делегати на Областната конференция бяха избрани освен Кристина Христанова, която по право присъства, още и Мария Венкова – секретар на НЧ „Христо Ботев 1959“, Наталия Минкова – секретар на НЧ „Извор  1959“ и Тереза Василева – секретар на НЧ „Изгрев 1926“ с. Гривица.

Прочетете също

Община Левски раздаде хранителни пакети на засегнати от епидемичната обстановка

Снимка – пресцентър община Левски. Община Левски  раздаде хранителни пакети на крайно нуждаещи се ,засегнати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *