Общински съвет – Плевен прие забрана за ползване на барбекю и приготвяне на зимнина на открито

316578546 3088951981236537 3285545034230458706 n
Сесия на ОбС – Плевен. Снимка – “Плевен прес”.

С промени в Наредба №1 за обществения ред и опазване на общинските и други имоти за общо ползване на територията на общината, Общинският съвет на Плевен прие забрана за приготвянето на зимнина и ползването на барбекю на открито. Предложението бе първа точка в дневния ред на днешното заседание и прието след дебат с 28 гласа „за“, 2 „против“ и 10 „въздържал се“.

При обсъждане на точката бе поставен въпроса за контрола по спазване на гласуваната забрана и как ще бъде гарантирана ефективността на приетото решение. Коментар по темата направи и кметът Георг Спартански, като посочи, че никой няма нищо против традиционното приготвяне на зимнина, но това трябва да става при спазване на правилата и съответните изисквания. Обичайна практика в градовете е това да се случва на улицата, в паркове, междублокови пространства и други открити обществени места, поради което често се стига и до конфликти на битова основа.

С оглед изложеното Общинският съвет прие нова точка 20 в чл. 3 от Наредбата №1, като направеното допълнение гласи следното:

„На територията на Община Плевен се забранява приготвянето на храна за директна консумация или на зимнина чрез технически устройства /скари, барбекюта и др. подобни/, както и чрез използване на огън от дърва или въглища, в открити междублокови пространства, улици, паркове, градини и други обществени места. Забраната не се отнася за изрично обособените за това места по реда на ЗУТ и Наредба №15/2019 г. на Общинския съвет – Плевен.“

Съветниците определиха и глоба за нарушителите – санкцията е в размер от 100 до 500 лв.

Наредбата влиза в сила 7 дни след публикуването й на интернет страницата на Общинския съвет – Плевен.

ОбС – Плевен

Споделете:

Прочетете също

3 1

С колективно изпълнение пред Община Плевен ученици отбелязаха Световния ден против тормоза в училище 

Със своеобразен пърформанс ученици от учебни заведения в Плевен и Средношколското общежитие отбелязаха днес Световния …

Един коментар

  1. Те добре са приели нещо, но ще трябва да информират обществеността за приетото, защото хората, като не знаят, какво лайно са им изсрали съветниците, няма как да спазят приетото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *