Последни новини
Начало | Общество | Общинските съветници да работят, вместо да намаляват заплатите си

Общинските съветници да работят, вместо да намаляват заплатите си

Архив – заседание на ОбС – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Откакто излезе информацията за общинските съветници в гр. Луковит, че се отказват от заплатите си, се почна с коментари и призиви това да направят и всички останали. Обаче никъде не излезе информация от какво „се хранят” луковитските съветници. Ами от бордове, бизнес и обществени поръчки. Така че, тези дребни суми, които им се полагат като общински съветници изобщо не им трябват.

И още нещо. Тези 17 луковитски съветници са гласували да взимат 10 % от средната месечна заплата в общинската администрация. Така че, не е съвсем без пари работата. Колко са тези 10 %, не може да се каже. Според кмета Иван Грънчаров /ГЕРБ/ „Не можем да кажем колко са тези 10 процента, защото средната брутна заплата всеки месец се мени. Ако е 800 лева, съветниците ще вземат по 80 лева за месец”.

Как е в Плевен ? 1 600 лева беше брутната заплата на общинските съветници от предния мандат. Много за един ден работа. Защото болшинството от тях идваха на заседание, за да отбият номера. Даже и материалите си не четяха. Санкции за подобно деяние нямаше. А нямаше защото в правилника за работа, който си приеха, подобна клауза няма. Всичко това – достатъчни аргументи за искане сега на ниско заплащане, работа без заплащане или дарение на 10 % от заплатите им за спорт и култура.

Само че има Закон за местната администрация и самоуправление, който разпорежда как да се формират заплатите на общинските съветници. Има и Постановление на министерския съвет от м. януари 2019-та година, което също разпорежда как да се формират заплатите. Според това постановление заплатата на кметовете е изравнена с тази на министрите – 4 600 лв. Това е таванът. Зам. кметовете трябва да взимат 80 % от основната месечна заплата на кмета, председателят на Общинския съвет – 90 % от кметската заплата. Възнаграждението на общинските съветници трябва да е 70 % от средната брутна заплата на кметската администрация за последните три месеца.

Това са нормативни разпоредби и те трябва да се изпълняват. А дали ще даряват пари от заплатите си за каквото и да било, не се решава от Общинския съвет защото това е личен акт.

В момента на интернет  страницата на Общинския съвет е качено становището на общинския съветник Георги Велков /МК „Демократична българия – Обединение”/, относно Правилника за работа на ОбС. В него той предлага намаляване процентите на възнаграждението на председателя от 90 % – на 50 % от заплатата на кмета. И понеже заплатите на общинските съветници са процент от заплатата на председателя – предполага се, че те ще паднат. По думите на самия Велков, по време на заседанието щял да предложи заплатите на колегите му да бъдат 35 % от заплатите на кметската администрация вместо нормативните 70 %. Дали всичко това ще стане – е друг въпрос.

Разходът за заплати до сега на 41-те общински съветници при старото заплащане беше малко над 65 000 на месец. За една година – 780 000. За цял мандат – малко над 3 млн. лева от общинския бюджет. Сериозна сума, която ще стане още по-сериозна защото от 1-ви януари 2020 год. заплатите на кметската администрация трябва да се увеличат с още 10 % според последното решение на МС. Ако останат старите заплати на съветниците, това означава да се натовари общинския бюджет с още 300 000 лева. Да не забравяме и това, че общинските съветници нямат интерес от ниски заплати на администрацията след като техните са процент от заплатите им.

До тук всичко води към желание за намаляване заплатите на съветниците. Обаче ! Кое е по-добре за гражданите ? Ниски заплати на съветници, които и „ниско” ще работят. Или прилични заплати за полезна и ефективна работа, от която живота в Плевен ще е по-добър. Прилични заплати за общински съветници, които:

 •  всеки месец ще се срещат с избирателите си, за да си сверяват часовника с тях, И ще се отчитат пред тях поне на три месеца веднъж.
 • ще предлагат и прилагат в действие работещи решения и идеи за живота на плевенчани,
 • ще си четат материалите и ще взимат отношение по всички въпроси от своята компетентност,
 • ще спрат да си назначават съпартийци, роднини и приятели в бордове, общински фирми и администрация,
 • ще спрат с мераците за обществени поръчки на общината,
 • ще се откажат от всякакви привилегии като безплатни талони за паркиране и други подобни.

За такива общински съветници заплата над 1 000 лева ще е напълно заслужена. Но такива общински съветници се избират от такива граждани ! Така че – каквито гражданите, такива са и съветниците. Дали това е така ще се разбере на 19-ти декември т.г., когато ще се обсъжда и приеме новия Правилник за работа на ОбС, който регламентира  начина на формиране заплатите на общинските съветници. За гражданите остава контрола. Най-малкото с присъствие. Още повече, че се чуват гласове за тайно гласувне на този казус ! Ако още от сега новите съветници започнат със старите похвати на тайни и договорки – нещата са безнадеждни. Но да се надяваме, че добрата воля и здравия разум ще бъдат най-важното нещо за общински съветници и граждани не само на 19-ти декември, а през целия четиригодишен мандат.

Прочетете също

Д-р Роберт Халваджиян: Боли ме, че общество и медии не се ангажирват с проблема

д-р Роберт Халваджиян, ортопед. Снимка – Плевен прес. Д-р Халваджиян е от стар арменски род. …

2 коментара

 1. Симеонка Илиева

  Не зная какво пише в ПМС, но в ЗМСМА пише, че възнаграждението на председателя на ОбС не може да надвишава 90 на сто от кметската заплата, а заплащането на общинските съветници не може да надвишава 70 на сто от….. Различно е от трябва да е, нали?!

 2. Секретар

  ОбС, респективно съветниците, са една скъпа безполезна хранилка, струваща ЕДИН МИЛИОН всяка година на плевенчани! Купен, корпоративен и административен вот, парашутисти, калинки, необразовани, неграмотни бездарници – това е картинката! Не очаквайте нищо хубаво от тази клиентелистка и порочна институция! Това са завоалирани манипулатори, политически хамелеони и агресивни лицемери, облечени с мнима официална власт!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *