Общинските съветници в Плевен гласуваха заплатите си

ОбС
Заседание на ОбС – Плевен. Снимка – Плевен прес.

На провелото се днес, 30-ти ноември, заседание на Общински съвет – Плевен, като точка в дневния ред е включено гласуване размера на заплатите на общинските съветници, както и на председателите на и заместник председателите на комисии.

Според ЗМСМА /Закон за местното самоуправление и местната администрация/чл. 34. „Общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 70 на сто от:

1. брутната работна заплата на председателя на общинския съвет за съответния месец – в общините с население над 100 000 души;

2. средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец – в общините с население до 100 000 души“.

Според същият закон председателят на ОбС е с трудово възнаграждение в размер на 90% от заплатата на кмета на съответната община.

Днес общинските съветници приеха решение, с което определиха размера на заплатите си. И той ще бъде 60 % от заплатата на председателя на ОбС доц. Иван Малкодански. Според ЗМСМА неговата ще бъде 90 % от заплатата на кмета на Община Плевен – д-р Валентин Христов. Това става с решение на ОбС. До тогава е в сила завареното положение.

Припомняме, че съгласно приложение № 14 към решение за Бюджет 2023 г., считано от 01 .01.2023 е определена сума за основно месечно възнаграждение в размер на 3 267 лв. на бившия кмет Георг Спартански. По време на неговия мандат бившите общински съветници внасяха предложения за увеличаване размера на кметската заплата, но Спартански категорично отказваше и предложенията не бяха приети.

На днешното заседание се взе решение и за определяне размера на възнагражденията на заместник председателите и председателите на постоянните комисии към ОбС. Съветниците отхвърлиха старата практика за по-високи заплати от останалите им колеги. Прие се решение възнагражденията им да са също 60 % от заплатата на председателя на ОбС.

Споделете:

Прочетете също

книга 9

Георги Константинов: Благодаря на моя роден Плевен!

„Трябва да изрека към своя роден град Плевен огромно „Благодаря“. Благодаря, че мнозина от вас …

3 Последни коментари

  1. Те тия измекяри затова са отишли там ,да си гласуват заплати ,за друго нищо!

  2. Гумената глава.

    Големи са измикяри найстина после пият на една маса..

    • Да, да, горкичките половината са бизнесмени хора, работещи в болници и университета, барабар и зам декана на мед. Факултет е там, който си строи къща в Кайлъка явно не му стигат парите от МУ , АМИ да се нагуши с още…ще му се спраска врата от ядене и алчности не само на него …. хората работят за 1000 лева сега ще си гласуват заплати по 4000 лв, долни твари…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *