Последни новини
Начало | Новини | Общинските културни институции вдигат цените на услугите си.

Общинските културни институции вдигат цените на услугите си.

Културните учреждения в Плевен, които са на общинска издръжка, вдигат цените на услугите си. Причината е предстояща актуализация на Наредба 17, която регламентира размера на местните данъци и такси. Тя ще бъде внесена за одобрение от Общинския съвет на предстоящата юнска сесия.
На среща в актовата зала на Общинска администрация, ръководителите на културни институции, които се финансират от общинския бюджет, предложиха увеличение в цените на почти всички свои услуги. Според тях това се налага заради увеличените им разходи по поддръжка и консумативи, както и заради адекватно заплащане на труда им. Има и нови услуги, като въвеждането на семейни билети за посещение в музеите.
Вдигат се входните такси за плевенските музеи от 1 на 2 лева. Увеличение има и при цените на беседите, но за сметка на това се въвежда  безплатен ден. Това е всеки последен понеделник от месеца. С 20 лева се предлага увеличение на таксата и за ползването на зала в художествена галерия „Илия Бешков“, като тя става 100 лв. за час. В регионалната библиотека остават безплатни основните услуги, а платени ще бъдат специализираните. Увеличение има при годишния абонамент за читателските карти – от 5 на 10 лв., но се увеличава времето за ползване на безплатен интернет – от 20 минути на цял час.

За участие на общинския хор „Гена Димитрова“ в оперни спектакли цената ще се договаря. А който иска духовия оркестър да му свири ще трябва да плати 500 лв. за час. За „Биг бенд“-а цената на услугата става 1 000 лв.

Броят и вида на услугите, предлагани от общинските културни звена, е голям. Но във всички предлагани от тях услуги е заложено  увеличение в размера на таксите.
Дали цените, които предлагат ръководителите на общинските културни институции ще бъдат приети, зависи от решението на общинските съветници. Те трябва да обсъдят и евентуално приемат новата Наредба 17 на заседанието си най-рано през м. юли, тъй като проекта на Наредба 17 с новите цени на услугите трябва да стои един месец на интернет страницата на общината за обществено обсъждане.

Прочетете също

На 4-ти декември православни и католици почитат Света Варвара – покровителка на децата от болести

Св. Варвара, икона. Снимка – интернет. Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *