Общини в плевенска област изнемогват с плащанията на ток и неяснота с бюджетите си за 2022 година

Снимка – интернет

Докато ни заливат с ежечасна информация за заразени и мерки, телевизорите не обръщат никакво внимание на тежкото положение на общините в България. Особено на малките и средни общини, каквито са тези в плевенска област.

„Плевен прес” разговаря с кметове, чиито имена ще спестим, но които са не само обезпокоени, но и гневни от пълната липса на яснота по отношение на общинските бюджети. Те имат право да разполагат с 1/12 част от бюджетите си за 2021 год. Но тази част не може да покрие разходите им само за ток и газ на болници, училища, улично осветление, детски градини, ясли, административни сгради, социални заведения и др.

Ръцете им са „вързани” и по отношение на обществени поръчки и проекти. Защото никой не знае каква ще е цената на енергоносителите след време, както и цените на хранителни стоки, строителни материали, услуги и т.н. Нямат яснота и какво ще се случи с финансирането на заложени от миналата година проекти, с програмите им за капиталови разходи, с изпълнението на заложени прояви в културните и спортни програми.

За пръв път страната влезе в нова бюджетна година без приет републикански бюджет. Такъв щяло да има на 31-ви март. А през юни щяло да има негова актуализация. Това блокирва всякакви планове и инициативи на общинските администрации. Да не говорим, че не се знае и какво ще стане след увеличение на МРЗ от 1-ви април, заявката за съкращения /отново/ в администрациите, ниското заплащане на специалистите там и т.н.

Какво ще стане с публичните и социалните услуги, една от които са патронажните грижи? Цените на хранителните продукти растат, но таксата на ползващите тази услуга не може да расте, защото тя е именно социална. Инфлацията изяжда „увеличението” на пенсиите и възрастните хора едва смогват да си платят лекарствата и тока.

Бизнесът е в ступор, общините са в тревога,но ние се занимаваме само с Ковид, понеже не трябва да мислим какво ни чака след вдигането на мораториума върху цените на енергоносителите. И как ще изкараме зимата до 1-ви април.

Още на 6-ти януари 2022 год. НСОБ /Национално сдружение на общините в България/ написа писмо до министър-председателя Кирил Петков относно ценовия взрив на електроенергията и природния газ, и проблемите пред общините.

Нищо не последва. На 14-ти януари 2022 год. министърът на финансите Асен Василев кани на консултации НСОБ по Законопроекта  за държавния бюджет на Република България за 2022 година. На консултациите, направени чрез видеовръзка, се обсъжда предложението на НСОБ за ръст на общата изравнителна субсидия до 15 %. Както и възможност за нарастване на средствата за капиталови разходи  с 30 %.

Във въпросната видео среща с финансовия министър Асен Василев са участвали и кметове на общини. Донка Михайлова, кмет на община Троян, е припомнила на Асен Василев, че когато е бил министър на финансите в служебното правителство, Василев е споделил подкрепата си за идеята за финансова децентрализация и намерения за преход към програмно бюджетиране.

Тази идея в момента не се обсъжда. Кметът на Монтана Златко Живков е подчертал, че значителните дисбаланси в средните работни заплати между различните сектори, създават сериозни напрежения в общинските администрации, където нивата остават едни от най-ниските. Той е припомнил, че само за последните 10 години 4 пъти са извършвани съкращения в администрациите на общините, а над 65-70% от публичните услуги продължават да се предоставят именно там.

Министърът на финансите е споделил, че е съгласен с констатациите. Но е казал, че повишаването на заплатите в системата на публичните услуги няма да реши проблемите. Те са свързани с обезпеченост или преобезпеченост, с липсващи или излишни структури, с недобре разчетени стандарти, но преди всичко е нужно да бъдат въведени изисквания към тях.

Асен Василев  е изразил своята подкрепа за реално прилагане на принципите на децентрализацията и във финансовата сфера, и е готов да бъдат предприети реални стъпки в тази посока. Обаче ако това се направи , то би лишило по-малките общини от приходи за сметка на по-големите. Василев е изразил принципното съгласие на МФ за този модел, но подчертал, че преотстъпването на част от националните данъци изключва допълнително увеличение на субсидиите за малки общини.

Консултациите продължават. И пандемията продължава. Кое ще свърши по-рано не се знае. Единственото ясно е, че докато правителството нехае за общините и приема бюджет три месеца след началото на годината,  населението в малките и средни общини ще се бори за оцеляване.

 

Споделете:

Прочетете също

В Червен бряг наградиха 17 спортисти и един треньор за високи спортни резултати

Д-р Цветан Костадинов, кмет на Община Червен бряг и Патрицие Найманова, носител на два златни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.