Общините в плевенска област не признават Празника на българската община. Кандидат – кметовете на Плевен – също.

празник община

Днес, 12-ти октомври, бил Празника на българската община, четем в разни сайтове. И разбираме, че първият закон за общините бил приет през 1882 година и на 12-ти октомври е публикуван в Държавен вестник. Та затова от Националното сдружение на общините решават 12-ти октомври да е Ден на българската община. За да „се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България”. Всяка община избира как и с какви дейности да чества 12 октомври, като целта е да се съчетаят общият тон на празника с местните традиции и особености.

Решихме да видим как 11-те общини в област Плевен отбелязват този ден. Кметовете на всички тях са в отпуск заради участието им в изборите. Но с кметска заповед навсякъде са назначени временно изпълняващи длъжността кмет. Както и навсякъде има назначени ПР-и, които да помагат при подобни случаи. Т.е. да се грижат за добрия публичен образ на съответната община.

Никъде, в нито една от 11-те общини на плевенска област няма и дума за този празник. Няма дори протоколният поздравителен адрес в такива случаи. В нито една интернет – страница на тези общини не открихме каквото и да било по повод празника, с днешна дата.

Погледнахме страниците на 10-те кандидат кметове на Плевен. И там няма нищо за този празник. Сигурни сме, че не им е до него по време на избори и то в неделя. Но нали всички заявяват, че обичат общините си и хората в тях. Че държат на историята, културата, образованието. Отбелязването на 12-ти октомври е част от всичко това. Пък и не изисква кой знае какви усилия.

Развитието и промените в празниците отразяват развитието и промените в бита и духовността на българина, казва Лилия Старева д.ф.н. В днешното изборджийско време, което в никакъв случай не е духовно, още по-малко културно – не беше зле ръководствата на 11-те общини да предложат на жителите си нещо, което да обедини хората в желанието за празничност.

В Добрич например отбелязват празника с екоинициатива. Ще засадят 80 фиданки от различни дървесни видове. В Ловеч, Казанлък, Троян  жителите са поздравени с публикувано кметско слово на интернет страниците на общината. В Смилян днес се открива празника на смилянския боб. На различни места се организират различни прояви по случай 12-ти октомври: тържествени сесии, ден на отворените врати в общината, концерти.

В Плевен – нищо ! Даже и Стефан Бурджев мълчи. Не е изпратил поредния поздравителен адрес.

За това от „Плевен прес” отправяме най-сърдечен поздрав към всички служители в 11-те общински администрации. Бъдете здрави, доказвайте се с професионализъм, намирайте сили за усмивка и не забравяйте, че вие сте лицето на всяка една община !

Честит празник !

Споделете:

Прочетете също

voda

Ето къде спират водата днес в Плевен и областта

Поради ремонтни дейности на вътрешен водопровод в Плевен днес, 14 юни, от 09:30 до 13:30 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *