Община Червен бряг откри първото в България училище с отопление на водород

Община Червен бряг откри първото в България училище с отопление на водород
СУ “д-р Петър Берон”, Червен бряг. Снимка – пресцентър община Червен бряг.

Община Червен бряг финализира един от най-значимите и иноваторски екологични проекти, правени някога в България. От днес средното училище „Д-р Петър Берон“ ще се отоплява чрез водородна система, която снижава с до 40% количеството на използвано гориво и намалява до 30% вредните емисии. За първи път подобна инсталация за оптимално управление на горивните процеси и намаляване замърсяването на въздуха се внедрява в образователна институция, в.т.ч. и публична сграда.

„С този проект показахме, че водородът не е само гориво на бъдещето, но и на настоящето“, заяви основателят и собственик на фирмата изпълнител Драгомир Иванов по време на церемонията по стартиране на системата.

На прерязването на лентата присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Костадинов, народният представител Пламен Тачев, Маргарита Цветкова – началник отдел „Програмиране и планиране“ на Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда“, Магдалена Димитрова – държавен експерт в отдела, директори на училища и представители на фирмата-изпълнител и доставчик на оборудването.

Община Червен бряг откри първото в България училище с отопление на водород
Снимка – пресцентър.

Кметът Костадинов заяви, че екологията е негов управленски приоритет и ще се правят още подобни инициативи. „Какво целим с нашата програма? Намаляване на вредните емисии.Енергийна ефективност – по-малко средства ще се отделят за гориво, а той е сериозен елемент от разходите. И трето – осигуряване на енергийна независимост. Изключително въодушевен съм от подобни инициативи. България може да няма газ и нефт, но има слънце и вода. За това поехме ангажимент с нашето най-голямо училище да направим този проект. Ще продължим с още инициативи. Предвиждаме кандидатстване по проекти, за да бъде нашата община по-зелена“, каза още кметът Костадинов.

Народният представител Пламен Тачев каза, че за него еогромно удоволствие да бъде част от екипа на д-р Костадинов. „Привилегия е да се работи с такъв оперативен кмет. Очакваме подкрепа и от МОСВ. А подкрепа се дава към тези, които взимат инициативата и имат дързостта да направят нещо голямо за бъдещите поколения. Въпреки че сега децата се учат дистанционно, ние сме тук, за да може като се върнат в класните стаи те да са в една по-чиста среда“, добави Тачев.

Община Червен бряг откри първото в България училище с отопление на водород
Снимка – пресцентър.

„Горд съм, че съм директор на училището, което първо в България въвежда водородна система за отопление“, заяви Антон Шуманов.Той отчете, че благодарение на нея се отделят по 3 килограма по-малко вредни емисии на час. „Този проект стана факт с много работа, труд и помощ. Благодаря за подкрепата на г-н Тачев и на кмета Костадинов. С организацията, техническата документация, с подготовката и реализацията, едно училище няма капацитета само да се справи. Благодарение на инициативата и подкрепата на Община Червен бряг съм много щастлив, че днес вече имаме работеща водородна система. В този миг осъзнавам, че ние осигуряваме на бъдещото поколение чиста среда, което е наше задължение. След като училището възпитава, трябва да мислим в тази посока“, категоричен бе директорът на СУ „Петър Берон“ Антон Шуманов.

Пресцентър община Червен бряг

Прочетете също

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Момченце е първото бебе родено през 2021 година в община Левски

Новородениият Иван Иванов, първото бебе на община Левски за 2021 година. По традиция на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *