Община Плевен ще награди 5 плевенски дейци от духовната сфера по случай 24 май

Заседание на Обществения експертен съвет по култура към община Плевен. Снимка “Плевен прес”

Петимата носители на наградата бяха избрани от Обществения експертен съвет по култура към община Плевен, на заседание провело се на 17 май в Заседателната зала на общината.

Предложенията за награди получени в община Плевен са 9. Те са направени от ръководствата на плевенски културни институти, в т.ч. ДКТ „Иван Радоев”, РБ „Хр. Смирненски”, СБХ – Плевен, Плевенска филхармония, РИМ, РВИМ, СБП – Плевен, ХГ „Илия Бешков”.

Северняшкият ансамбъл, ОХ „Гена Димитрова“ и Общинският духов оркестър не са направили предложения. Причината – заради локдауна не са работили пълноценно и не са имали нормален творчески сезон.

По повод предстоящия празник 24 май, постъпилите предложения и избор на носители на наградата /грамота и парична сума/, бе свикан Общественият съвет за култура, председателстван от директора на дирекция „Хуманитарни дейности” в община Плевен – Стефка Григорова. Тя информира, че сумата отделена за тези награди е 2 000 лв. Предложи броят наградени да бъде 4 или 5 човека, тъй като ако бъдат повече, сумата, която остава след удръжките, е твърде малка.

Членове на Съвета /В. Попов, Ив. Атанасов, П. Маринова/, предложиха най-напред да се чуят имената на номинираните, изпратената анотация за дейността им и след като се прецени тежестта на създадения от тях културен продукт – да се премине към избор на лицата за награждаване. Радикално предложение направи директорът на ДКТ „Ив. Радоев”, В. Василев, цялата сума да бъде дадена на едно лице от предложените 9. Срещу това се чуха аргументи, че така ще се обидят останалите номинирани. След което директорът на театъра оттегли от списъка на номинираните името на предложения за награда артист.

Тези предложения и становища не се подложиха на гласуване. Премина се към гласуване на предложението за броя на наградените да бъде 5. От присъстващите 14 члена на Съвета, 13 гласуваха „за”. След което Стефка Григорова прочете имената на деветимата номинирани с придружаващите ги анотации. Бе дадена думата на вносителите, направили предложенията, да изложат аргументите си защо техните кандидати заслужават награда.

Членовете на Съвета получиха списък с имената на номинираните, за да отбележат 5 от тях за награда.

След преглед на резултатите, Стефка Григорова обяви кои 5 от предложените 9 лица, са събрали най-много гласове. Те ще получат своите награди от кмета на община Плевен, по време на специална церемония в Арт център на 24-ти май от 12.00 ч.

С това дневният ред на заседанието на Обществено-експертния съвет по култура бе изчерпан и то бе закрито.

Прочетете също

1072- ма са ваксиниралите се против Ковид – 19 в мобилния кабинет на площада в Плевен

1072- ма са ваксиниралите се против Ковид – 19 в мобилния кабинет на площада в Плевен

Областна управа. Снимка – Интернет. От Областна администрация получихме информация за ваксинирането в почивните дни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *