Община Плевен отбелязва Световния ден на предизвикателството и Деня на българския спорт

IMG 5916
Снимка – Община Плевен

Със спортен празник за хора от всички възрасти Община Плевен става част от Световен ден на предизвикателството и ще отбележи Деня на българския спорт 17 май, който е и професионален празник на всички работещи в сферата на спорта.

Събитието ще започне в 18.00 часа на 17.05.2022 г. в Градската градина. Проявата е част от Спортния календар на Община Плевен за 2022 г. Спортното събитие ще се проведе съвместно с Българска федерация Спорт за всички и с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички“. Световният ден на предизвикателството се провежда у нас за 29-а година с цел популяризиране на системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. Тази година мотото на инициативата е „15 минути спорт“.

В Деня на предизвикателството в Градската градина ще бъдат обособени 12 зони за спорт, в които плевенски спортни клубове ще представят открити тренировки, в които ще могат да се включат всички желаещи. Идеята е всеки участник да проведе поне 15 минути физическа активност в избрана от него една или няколко зони, в зависимост от физическите си възможности. Спортни занимания и открити тренировки ще проведат плевенски спортни клубове по волейбол (две зони), акробатика, баскетбол, шахмат, тенис на маса, канадска борба, фехтовка, скокове на батут, плуване, колоездене (за тези, които са с велосипеди), подвижни детски игри. В пространството пред Центъра за работа с деца желаещите ще могат да се включат в спортни танци. Спортистите от плевенския клуб „Спартакисти – Спорт за всички“ със своята нова композиция ще демонстрират, че за спорта няма пределна възраст. Плевенският клуб по колоездене подготвя атрактивна демонстрация, която ще бъде изпълнена от двама изявени състезатели в планинските спускания. Всички, включили се в инициативата, ще участват в томбола за награди.

По време на събитието министърът на младежта и спорта Радостин Василев ще открие Националната кампания „10 причини младите хора да останат в България“, чийто патрон е министър Василев. Кампанията е част от проявите, свързани с Европейската година на младежта. Министър Василев ще връчи награди на 10 изявени плевенски деца, постигнали успехи в спорта, науката и изкуството.

Допълнителна информация за Деня на българския спорт:

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с решение на Министерския съвет от 4 август 2006г. като признание за огромните усилия на стотици български спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България. Избрана е датата, на която през 1894 година в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария. Те полагат основите на организираното спортно движение в страната.

Споделете:

Прочетете също

dispanser tuberkuloza 1

От днес до 21 юни в Плевен ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза

От днес, 17 юни, до 21-ви юни в Плевен ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза. В …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *