Община Левски обявява конкурс за скулптурна композиция на Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев

Снимка – Община Левски

С обявяването на идеен проект на Община Левски  за изграждане на скулптурна композиция на емблематичните за община  Левски  големи творци – Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев започнаха Празниците на изкуствата в памет на Георги Парцалев в град Левски.

На срещата  „Приятелите на Дончо Цончев разказват” с участието на Румен Петков и писателя, журналисти издател Иван Гранитски ,кметът на Община Левски Любка Александрова изрази огромното желание на Общината да съхрани паметта за обичаните творци и артисти оставили трайна следа в духовното ни пространство, в сърцата на съгражданите и поколения българи.

Любка Александрова: „С тази любов искаме да пазим паметта за тях, дължим я на тях, защото те са от нашите корени и на българите. В годините се опитваме да сме на висотата на този дълг, опитваме са да създадем такива институции, които да предизвикат  цяла България да ги знае. Надявам се да успеем да създадем и културния комплекс „Парцалев”, и летния театър, да се построи  и музеят „Георги Парцалев”.

Една от стъпките е скулптурната композиция, с автор на първоначалната идея  общинския съветник Дочко Дочев. Надявам се с помощта на всички хора ,които ще се запалят от идеята ,с помощта на Общинския съвет, с помощта на многобройните им приятели, сред които са и Иван Гранитски и Румен Петков да  успеем. Това е една кауза на Община Левски, която си заслужава усилията и затова я обявяваме в началото на „Празници на изкуствата – Парцалев”2022”.

Целта е скулптурната  композиция на Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев да бъде готова до 90 годишнината от рождението на Дончо Цончев – 27 юли 2023г. Изграден инициативен комитет  ще работи по идеята, и ще търси съмишленици  от цяла България  за паметното дело.

 „Паметта за големите имена на Левски е общо наше дело, за да знаят за тях  всички след нас. Духът на община Левски е в тези имена и аз се радвам ,че той е толкова богат и на такова високо равнище, радвам се ,че днес в залата има и деца и млади артисти, които ще видим с участието им в  празниците на изкуствата…” каза Любка Александрова.

Време е паметта за наши достойни и велики съвременници да бъде овековечена и с паметници, споделиха и авторът на първоначалната идея Дочко Дочев и Румен Петков, нещо което напоследък липсва.

Не съумяваме да покажем българският дух и величие от последните 100г., и по този начин не излъчваме тази гордост, която нашата история заслужава, отбеляза Румен Петков с благодарност към Любка Александрова и общинския съвет в Левски. Малко са общините, които полагат усилия  в тези трудни години и съумяват да покажат достойнството на местната гордост, което ни прави по –силни и по- българи.

За великолепната идея и Иван Гранитски поздрави кмета на Общината и всички съпричастни, защото тя е важна тъкмо днес, тя призовава обществото към съзидание и диалог в духа на големите творци Григор Вачков ,Георги Парцалев и Дончо Цончев. Тяхното творчество е насочено към доброто онова, което не разделя хората, а ги събира.

Дончо Цончев е удивително интересен човек и талантлив писател, отбеляза Иван Гранитски. В новото време той продължава традицията на Вазов, на Димитър Талев, на Димитър Димов, Емилиян Станев, на Йордан Радичков, защото са духом близки хора, а с част от тях и приятели.

Около 100 избрани творби, романи и сборници с разкази на Дончо Цончев по идея на кмета на Община Левски, обяви Гранитски, ще достигнат до библиотеките в община Левски, до младите хора, които още на срещата имаха възможността да си  вземат, с пожеланието да се докоснат до човешката душа с помощта на големия писател.

Град Левски и инициативите, които са започнали и продължават, идейният проект, са своеобразен пример и призив да се събуди паметта на българското обществото, подчертаха приятелите на големия писател, с обещание за помощ и подкрепа за благородната кауза на Община Левски.

Снимка – Община Левски

Споделете:

Прочетете също

Работни срещи между РИК – Плевен и общинските администрации

Областна администрация Плевен. Снимка – Плевен прес. В изпълнение на задълженията си за организационно – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.